Този петък киносалоните ще се превърнат в копия на „Хилядолетния сокол“ и ще ни отведат „в една далечна галактика“. Историята на семейство Скайуокър, която Джордж Лукас започна да ни разказва преди повече от 40 години, ще завърши с „Епизод 9: Възходът на Скайуокър“.

Напомняме ви, че имаме осем излезли досега филма от главната история – „Епизод 1: Невидима заплаха“, „Епизод 2: Клонираните атакуват“, „Епизод 3: Отмъщението на ситите“, „Епизод 4: Нова надежда“, „Епизод 5: Империята отвръща на удара“, „Епизод 6: Завръщането на джедаите“, „Епизод 7: Силата се пробужда“ и „Епизод 8: Последните джедаи“. Освен това имаме и два допълнителни филма – „Соло“ и „Rogue One“.

Проблемът, с който всеки фен на поредицата се сблъсква в един момент, е да реши в какъв ред да ги изгледа и дали да гледа всички. Всъщност проблемът е толкова голям, че почитателите на междузвездната поредица са създали 7 начина, по които може да се изгледат всички филми. Ето кои са те:

Снимка: Getty Images

Вариант 1 – Редът, в който са излизали по кината

Ред: Епизод 4, Епизод 5, Епизод 6, Епизод 1, Епизод 2, Епизод 3, Епизод 7, „Соло“, Епизод 8, „Rogue One“.

Защо бихте ги гледали така: Това е начинът, който препоръчвам на онези от вас, които ще гледат филмите за пръв път. Така ще се запознаете с историята по начина, по който са я открили повечето от нас. Вероятно знаете, че първо излизат епизодите, които разказват за падането на Империята (4-6), а след това започва новата поредица, която разказва за възхода ѝ и за появата на Дарт Вейдър (1-3). И макар че историята няма да върви последователно, няма да изпуснете нищо важно. Всъщност дори по-лесно ще забележите препратките между отделните филми.

Вариант 2 – Хронологичен ред

Ред: Епизод 1, Епизод 2, Епизод 3, „Соло“, „Rogue One“, Епизод 4, Епизод 5, Епизод 6, Епизод 7, Епизод 8

Защо бихте ги гледали така: Това е редът, който предпочитам аз, защото ми помага по-лесно да следя историята. В началото проследяваме възхода на Империята и създаването на Дарт Вейдър, след това се запознаваме с Хан Соло, после гледаме „Rogue One“, който е перфектна връзка с оригиналната поредица и продължаваме с оставащите епизоди, които ни разказват за падането на Империята и възхода на Първия ред и Кайло Рен.

Вариант 3 – Редът на Ърнст Ристър

Ред: Епизод 4, Епизод 5, Епизод 1, Епизод 2, Епизод 3, Епизод 6, Епизод 7, Епизод 8

Защо бихте ги гледали така: Според много фенове това е най-добрият начин за преживяване на историята. Редът е кръстен на фен на поредицата, който пръв го е измислил и го е предложил в интернет форум. Идеята е, че втората трилогия (епизоди 1, 2 и 3) трябва да се гледат като предистория на Дарт Вейдър, чиято самоличност научаваме в четвъртия епизод. Това прави последната битка между него и Люк Скайуокър много по-въздействаща. Както виждате, в този ред няма място за двата допълнителни филма.

Снимка: Getty Images

Вариант 4 – Редът „Мачете“

Ред: Епизод 4, Епизод 5, Епизод 2, Епизод 3, Епизод 6, Епизод 7, Епизод 8

Защо бихте ги гледали така: Както виждате, това е модификация на реда на Ърнст Ристър. Единствената разлика е, че е премахнат „Епизод 1: Невидима заплаха“. Всъщност това е най-малко харесваният филм от поредицата и много почитатели все още не могат да простят на Джордж Лукас за съществуването му (и най-вече са персонажа Джар Джар Бинкс). Аз не препоръчвам този ред в никакъв случай, защото, каквото и да говорим за филма, той все пак е част от поредицата и ни дава важна информация за отношенията между Анакин Скайуокър и Оби-Уан Кеноби.

Вариант 5 – Ретроспективен ред

Ред: Епизод 4, „Соло“, „Rogue One“, Епизод 5, Епизод 1, Епизод 2, Епизод 3, Епизод 6, Епизод 7, Епизод 8

Защо бихте ги гледали така: Идеята е много подобна на реда на Ърнст Ристър, но с тази разлика, че са включени и двата допълнителни филма. Отново имаме оригиналната трилогия като ретроспекция за възхода на Дарт Вейдър, но добавяме и допълнителните два филма, като ретроспекция за историята на Хан Соло и събитията в „Нова надежда“.

Снимка: Getty Images

Вариант 6 – Разместена последователност

Ред: Епизод 4, Епизод 1, Епизод 7, Епизод 5, Епизод 2, Епизод 8, Епизод 6, Епизод 3

Защо бихте ги гледали така: Защото очевидно сте от най-запалените почитатели на „Междузвездни войни“ и самата история не е толкова важна за вас (гледали сте филма вече поне 20 пъти), а се наслаждавате на начина, по който са създадени филмите. Джордж Лукас казва, че филмите „Междузвездни войни“ са като рими в поезия и има много връзки межди всяка от отделните части. Ако гледате така, ще направите съпоставка между първите, вторите и третите филми от всяка от трите трилогии.

Вариант 7 – Редът на Оби-Уан

Ред: Епизод 4, Епизод 1, Епизод 2, Епизод 3, Епизод 5, Епизод 6, Епизод 7, Епизод 8

Защо бихте ги гледали така: Ако историята за семейство Скайуокър ви е писнала, може сами да поставите фокуса на историята малко встрани – върху Оби-Уан Кеноби. В този ред героят ни е представен така, както е искал Джордж Лукас в „Нова надежда“, след това гледаме втората трилогия като негова предистория и история на превръщането му в мъдрия учител от Епизод 4. След това се връщаме към останалите части в хронологичен ред и наблюдаваме последиците от изборите, които Оби-Уан е направил. Това е много интересен подход, но отново е по-подходящ за „по-напреднали“ фенове.

Снимка: Getty Images

Както и да решите да гледате филмите, по-добре вече започвайте, защото никак не са малко, а не са и кратки. Приятно гледане и нека Силата да бъде с вас!