Дори най-прекрасните дни на плажа в един момент започва да доскучават. И за да не започнете да дуумскролвате като зомбита в телефоните си, по-добре хванете книга. Или най-добре пет. Предлагаме ви някои от най-свежите нови книги, които ще ви създадат настроение на плажа това лято.

"Другата двойка" от Сара Дж. Нотън - покана за най-кошмарния меден месец на света 

Тайни от миналото, дълго поддържани лъжи и смразяващи убийства изплуват от тюркоазените води на този смразяващ психологически трилър… Меден месец на екзотична дестинация само часове след като си сключил брак с любовта на живота си. Този сюжет, сякаш излязъл от сценария на романтичен филм, се разгръща сред страниците на новия психологически трилър „Другата двойка“ от бестселъровата авторка Сара Дж. Нотън, която обаче ни доказва, че „и заживели щастливо завинаги“ далеч не е единственият възможен финал. Мечтаното бягство далеч от реалността се оказва съвсем не толкова романтично и много по-смъртоносно от очакваното в този интелигентен, завладяващ и богато нюансиран трилър, който ще спечели любовта на почитателите на хитовия сериал на HBO „Белият лотос“. Желаете ли да бъдете специални гости в петзвезден курорт в сърцето на виетнамския остров „Кон Сом“? Потегляйте на ваша отговорност… Раят може да бъде истински затвор в умело изплетения роман на Сара Дж. Нотън, в който тайни от миналото и дълго поддържани лъжи изплуват от дълбините на тюркоазените води. Разтърсващ и зловещ, „Другата двойка“ е завладяващ психологически трилър, заключил в себе си страховито чувство за клаустрофобия, което само се засилва чак до напълно непредвидимия финал.

"Лято на острова" от Джейни Хил - приказен остров крие отговорите на вечни въпроси

Всичко, което е останало на Меган от обичния ѝ дядо, е къщата му на остров Хатерас край бреговете на Северна Каролина. Тя дълго отлага завръщането си там, защото все още скърби за загубата на най-близкия си човек, но накрая решава да се изправи срещу сенките от миналото. Меган се надява на острова да открие отговорите на въпросите, които не ѝ дават мира, за да повярва в себе си и да се осмели да превърне страстта си към кулинарията в професия. Още първата вечер на приказния остров с бял пясък и тюркоазени води тя се запознава с бизнесмена Тоби. Той вечеря с дядо си, който страда от деменция и решава, че Меган е неговата любима, холивудската звезда от близкото минало Хестър Куин. Но дали е възможно актрисата и Меган наистина да имат нещо общо или визуалната прилика е чиста случайност? Разравяйки миналото, младата жена разкрива неподозирани тайни за семейството си, които ще преобърнат живота ѝ. Тя все повече се сближава с Тоби, но дали може да му има доверие? Или възмутителните слухове, които се носят за него из острова, ще се окажат истина?

Романът „Книжарницата в Алжир“ – вълнуващо пътешествие с Камю и Екзюпери

Град Алжир – едновременно омаен и зловещ – крие безброй истории: тъжни и вдъхновяващи, трагични, но и героични. Една от тези истински приказки – красива, ала забравена, ни разказва новият роман „Книжарницата в Алжир“. Творбата на младата писателка Каутер Адими е сред номинираните за наградата „Гонкур“ през 2017 г. и вече е преведена на над 10 езика, като на български излиза от „Кръг“. Романът ни повежда на вълнуващо пътешествие из стръмните улици на град Алжир от 30-те години до наши дни. Той разкрива част от богатата история и култура на африканската страна, като умело я преплита с живота на една действителна личност – юноша, който няма друго, освен големи мечти. И тъй като съдбата обича смелите, Едмон Шарло (1915 – 2004) се възползва от нейното благоволение. Младият мъж копнее за книжарница, в която се продават нови и стари книги, която не е просто магазин, а място за срещи и четене, отворено за читатели и писатели от всички страни от Средиземноморието. Той „проповядва“ средиземноморски начин на мислене, който „не се ограничава само до алжирския док“. И успява. Книжарницата му „Истински богатства“, макар да заема тясно помещение от четири на седем метра, се превръща в центъра на неговото издателство. Подобно на известната парижка книжарница „Шекспир и Ко.“, Шарло привлича и издава някои от големите писатели на своето време: Жан Жионо, Еманюел Роблес, Андре Жид, Гарсия Лорка и много други. Под шапката му излизат също първите творби на Албер Камю, с когото са приятели. Емблематичният книжар се среща и с Антоан дьо Сент-Екзюпери, но не успява да го убеди да издаде „Малкият принц“. Все пак двамата остават в добри отношения, а Каутер Адими описва трогателна сцена с Екзюпери – как група интелектуалци го чакат за вечеря, докато той прави самолетчета от станиол на децата на улицата.

„Моя небесна избранице” от Марийке Лукас Райнефелд - роман за тъмните кътчета на обсесията

Нидерландската литературна сензация Марийке Лукас Райнефелд отново провокира българските читатели с необуздан роман. „Моя небесна избранице” е изтъкана от противоречия творба, която танцува в сенките на онова, което намираме за морално, а може би и - нормално. След „Неудобството на вечерта“, Марийке Лукас Райнефелд отново прави читателите свидетели на една обсесия. В този роман перспективата е обърната: 49-годишен ветеринар разказва как през лятото на 2005 година, насред добитъка, развива amour fou – крайни, неестествени чувства – към момиче на четиринайсет с руси като слама коси и катраненочерно въображение. „Моя небесна избранице” е роман за отпечатъка, който едно сексуално посегателство оставя не само върху онзи, комуто е посегнато, но и върху цялото му обкръжение – родителите, партньора на насилника, децата му. Той е буря, която лашка читателя от гняв към съчувствие, от шок към любопитство, без да му позволява да се откъсне дори за момент от сюжета. 

 

"Статистическа биография" от Шарли Делуар - една необикновена (авто)биография

Както подсказва заглавието, „Статистическа биография“ е оригинална, остроумна, необикновена (авто)биография, написана със самоирония и хумор. Същевременно е обезпокоителна книга, посветена на въпросите, които всеки от нас си задава рано или късно. Какво е да разкажеш живота си количествено? Това е въпросът, който разнищва „Статистическа биография“, подписана от Шарли Делуар – едновременно автор и главен герой. Когато открил, след като прочел една статистика, че на земята има 200 000 диви вълци срещу 400 милиона домашни кучета, той си задал важен въпрос: дали простите цифри дават ясна представа за това, какво става с нашия свят, дали статистиките биха могли да осветлят и собственото му съществуване? Да кажат кой е бил и какъв е в момента на своите 44 години? Като се опитва да представи графично вътрешния и социалния си живот, Шарли Делуар създава нов вид биография: тази, която се разказва в цифри, илюстрирайки личните си данни с истории и спомени. Измисля уникален начин да се самоанализира, да застане пред себе си като пред увеличително огледало.

  • Това лято аптеката идва при теб
  • 5 (научно доказани) причини защо морето е полезно за здравето
  • С кои храни да горим по-бързо мазнини през лятото?
  • Цвети Пиронкова в топ форма по бански! Избра Българското Черноморие за лятната си почивка
  • 10 причини Витоша да е топ дестинация за лятото (СНИМКИ)
  • Защо джапанките са вредни за краката ви?
  • Как да предпазим телефона си от прегряване в жегите
  • Овен, Лъв и още 2 зодии се влюбват изключително лесно
  • Как да спим по-добре през горещите летни нощи
  • Лято на екс: Микаела от "Ергенът" за мъжа, който се е качвал през прозореца, за да я види