В края на 80-те години американският продуцент, режисьор и сценарист Джон Хюз тръгва на екскурзия и за да е подготвен си прави списък на нещата, които не трябва да забравя. Тогава на шега си казва, че най-важното е да не забравя децата си… и осъзнава, че това ще е много забавен сюжет за филм. Така продуцентът, който почина през 2009 г. започва да преговаря със студиата, за да намери финансиране. Той е убеден, че може да направи филма за по-малко от 10 милиона, но дори тази малка (по стандартите на Холивуд) сума се оказва твърде трудна за намиране, защото никой не прогнозира голям успех на филма. В крайна сметка получава зелена светлина и бюджет от 18 милиона долара. И изведнъж филмът, от който никой не очаква кой знае какво, се превръща в най-успешния филм на 1990 г. и един от най-обичаните за всички времена.

Днес се навършват точно 30 години от официалната премиера на „Сам вкъщи“, който спечели близо половин милиард долара и е задължителен по Коледа за всеки дом в Източна Европа и на много места по света.

Актьорите тогава и сега

Най-голямата звезда на филма е Маколи Кълкин, който при излизането на филма е едва на 10 години. Той вече е имал известен опит в киното и е работил с режисьора Крис Кълъмбъс, който се спира на него, след като преди това прослушва 200 други деца. За броени дни след премиерата на „Сам вкъщи“ Маколи Кълкин се превръща в най-търсеният млад актьор в Холивуд и в най-популярното дете звезда на 90-те.

Снимка: imdb.com

В ролята на родителите на Кевин са актьорите Катрин О‘Хара и Джон Хърд, който почина през 2017 г. Преди време в интервю Катрин О‘Хара сподели, че продължава да поддържа връзка с порасналия вече Маколи Кълкин, а той пък винаги я нарича „мамо“.

Снимка: imdb.com

В ролята на престъпника Хари, който опитва да обере дома на семейство Макалистър заедно с глупавия си приятел Марв, създателите на филма са искали да включат някоя по-голяма звезда. Първоначално са водили преговори с Робърт де Ниро, но те са неуспешни. В крайна сметка успяват да се доберат до големия актьор Джо Пеши, звезда от филма „Разяреният бик“, който същата година участва във филма „Добри момчета“ и получава „Оскар“.

Снимка: Getty Images

Забавен факт е, че във филма участва и по-малкият брат на Маколи - Кийрън. Младежът, който днес е телевизионна звезда с номинация за наградата „Еми“, по онова време е бил едва на 7 години и не е бил съвсем наясно какво се случва. Той присъствал само на един снимачен ден и дори не е разбрал, че брат му изпълнява главната роля, докато не са отишли на кино.

Успешно продължение… и още 3, които никой не иска да си спомня

След забележителния успех на „Сам вкъщи“ съвсем очаквано се появява и продължение, което (пак съвсем очаквано) не успява да постигне успеха на първия филм. В „Сам вкъщи 2“ Кевин пак остава сам (този път в Ню Йорк) и пак се изправя срещу същите бандити. Бюджетът на втория филм е 28 милиона, но лентата събира само 365 милиона долара от продажба на билети – много добър резултат в бокс офиса, но доста назад от първия филм.

За съжаление никоя добра филмова поредица не може да съществува, без да бъде помрачена от поне няколко лошо продължение и точно това сполетя „Сам вкъщи“. След сравнително доброто представяне на втория филм, последваха още три продължения, всяко с все по-малка популярност.

И изглежда Холивуд не се е отказал напълно от хита, защото стрийминг платформата „Дисни +“ подготвя нова версия, която вече е заклеймена както от режисьора на двата оригинални филми, така и от оригиналната звезда Маколи Кълкин.

На следващата страница може да прочетете защо никой не очаква новата версия на „Сам вкъщи“ с нетърпение и още любопитни факта за двата оригинални филма >>>