В края на 80-те години американският продуцент, режисьор и сценарист Джон Хюз тръгва на екскурзия и за да е подготвен си прави списък на нещата, които не трябва да забравя. Тогава на шега си казва, че най-важното е да не забравя децата си… и осъзнава, че това ще е много забавен сюжет за филм. Така продуцентът, който почина през 2009 г. започва да преговаря със студиата, за да намери финансиране. Той е убеден, че може да направи филма за по-малко от 10 милиона, но дори тази малка (по стандартите на Холивуд) сума се оказва твърде трудна за намиране, защото никой не прогнозира голям успех на филма. В крайна сметка получава зелена светлина и бюджет от 18 милиона долара. И изведнъж филмът, от който никой не очаква кой знае какво, се превръща в най-успешния филм на 1990 г. и един от най-обичаните за всички времена.

Днес се навършват точно 30 години от официалната премиера на „Сам вкъщи“, който спечели близо половин милиард долара и е задължителен по Коледа за всеки дом в Източна Европа и на много места по света.

Актьорите тогава и сега

Най-голямата звезда на филма е Маколи Кълкин, който при излизането на филма е едва на 10 години. Той вече е имал известен опит в киното и е работил с режисьора Крис Кълъмбъс, който се спира на него, след като преди това прослушва 200 други деца. За броени дни след премиерата на „Сам вкъщи“ Маколи Кълкин се превръща в най-търсеният млад актьор в Холивуд и в най-популярното дете звезда на 90-те.

Снимка: imdb.com

В ролята на родителите на Кевин са актьорите Катрин О‘Хара и Джон Хърд, който почина през 2017 г. Преди време в интервю Катрин О‘Хара сподели, че продължава да поддържа връзка с порасналия вече Маколи Кълкин, а той пък винаги я нарича „мамо“.

Снимка: imdb.com

В ролята на престъпника Хари, който опитва да обере дома на семейство Макалистър заедно с глупавия си приятел Марв, създателите на филма са искали да включат някоя по-голяма звезда. Първоначално са водили преговори с Робърт де Ниро, но те са неуспешни. В крайна сметка успяват да се доберат до големия актьор Джо Пеши, звезда от филма „Разяреният бик“, който същата година участва във филма „Добри момчета“ и получава „Оскар“.

Снимка: Getty Images

Забавен факт е, че във филма участва и по-малкият брат на Маколи - Кийрън. Младежът, който днес е телевизионна звезда с номинация за наградата „Еми“, по онова време е бил едва на 7 години и не е бил съвсем наясно какво се случва. Той присъствал само на един снимачен ден и дори не е разбрал, че брат му изпълнява главната роля, докато не са отишли на кино.

Успешно продължение… и още 3, които никой не иска да си спомня

След забележителния успех на „Сам вкъщи“ съвсем очаквано се появява и продължение, което (пак съвсем очаквано) не успява да постигне успеха на първия филм. В „Сам вкъщи 2“ Кевин пак остава сам (този път в Ню Йорк) и пак се изправя срещу същите бандити. Бюджетът на втория филм е 28 милиона, но лентата събира само 365 милиона долара от продажба на билети – много добър резултат в бокс офиса, но доста назад от първия филм.

За съжаление никоя добра филмова поредица не може да съществува, без да бъде помрачена от поне няколко лошо продължение и точно това сполетя „Сам вкъщи“. След сравнително доброто представяне на втория филм, последваха още три продължения, всяко с все по-малка популярност.

И изглежда Холивуд не се е отказал напълно от хита, защото стрийминг платформата „Дисни +“ подготвя нова версия, която вече е заклеймена както от режисьора на двата оригинални филми, така и от оригиналната звезда Маколи Кълкин.

На следващата страница може да прочетете защо никой не очаква новата версия на „Сам вкъщи“ с нетърпение и още любопитни факта за двата оригинални филма >>>

Кевин среща Доналд Тръмп, кой е гангстерският филм, който Кевин гледа и още любопитни подробности за „Сам вкъщи“

Миналата седмица режисьорът Крис Кълъмбъс даде интервю за сайта insider.com, в което разкри доста любопитни подробности за създаването на двата филма, които покориха света на киното напук на всички негативни прогнози.

Снимка: Getty Images

В светлината на изборите в САЩ на всички им е много любопитно как милиардерът Доналд Тръмп се оказа на снимачната площадка на „Сам вкъщи 2“. Всъщност това е било условие, което Тръмп е поставил пред екипа, за да им позволи да снимат в лобито на неговия хотел. След като са заснели сцената, Кълъмбъс е планирал да изреже участието на Тръмп, защото не е одобрявал начина, по който му е било поставено условието. За негова изненада, след като прожектира филма (със сцената на Тръмп) за пръв път, зрителите започват да аплодират малката роля на милиардера. Преди да стане президент, Доналд Тръмп е медийна звезда в САЩ и режисьорът преценил, че участието му няма да навреди на филма.

В интервюто си Кълъмбъс разкри, че според него Робърт де Ниро никога не е обмислял сериозно да приеме ролята във филма. И това може би е грешка, защото Джо Пеши, въпреки всичките си успехи в киното, и до днес получава въпроси от фенове за ролята си в двете части на филма. Кинолегендата е бил толкова ангажиран с ролята си, че дори нарочно е избягвал малкия Маколи, за да накара момчето да се страхува от него.

Друга любопитна подробност е, че сцената с одеколона не е трябвало да се случва по този начин. Вероятно всички сме гледали филма и няма нужда от обяснение, но все пак ще напомним, че в една от най-култовите сцени от филма Кевин си слага одеколон и той започва да му щипе на лицето. Вместо да махне ръцете си, момчето продължава да ги държи на бузите си и да вика.

Всъщност сцената изобщо не е трябвало да изглежда така и това е импровизация на Маколи. За щастие неговата версия е останала във филма.

Много зрители на „Сам вкъщи“ са опитвали да намерят информация за друг филм – „Ангели с 50 души“. Това е гангстерският филм, който Кевин гледа, а след това го ползва, за да плаши различни хора. Истината обаче е, че такъв филм изобщо не съществува. Което не пречи на милиони зрители да се опитват да го намерят и да го гледат. Това най-вероятно е най-известният несъществуващ филм на света.

Нова версия на „Сам вкъщи“ ще е загуба на време

Преди време стана ясно, че „Дисни“ подготвят нова версия на филма, което никак не радва Крис Кълъмбъс. Той не само няма никакво участие в новия проект, но и го смята за загуба на време.

Какъв е смисълът? Аз твърдо вярвам, че не трябва да се правят нови версии на филми, които имат продължителност на живота като „Сам вкъщи“. Няма да можете пак да създадете чудото. Това никога няма да се случи, така че защо да си губите времето.

Крис Кълъмбъс

Режисьорът, който направи първите два филма по „Хари Потър“, смята, че е било излишно да снимат дори „Сам вкъщи 2“, макар и самият той да стои зад проекта. Той не съжалява, че е направил филма, защото намира доста стойностни неща, но все пак смята, че това продължение, както и всички останали, е излишно: „Струва ми се, че трябва да се опитваме да правим нови филми. Животът е твърде кратък.

„Сам вкъщи“ – поостарял, но все още обичан

От гледна точна на технологиите, „Сам вкъщи“ е безвъзвратно остарял. Проблемът, с който създателите ни занимават в продължение на два филма по 100 минути, днес лесно може да бъде разрешен с едно телефонно обаждане (за което майката на Кевин няма да трябва да се бори за достъп до телефон на летището) или дори съобщение в интернет.

Снимка: imdb.com

Въпреки това филмът върви по телевизията всяка Коледа и макар някои от нас да се оплакват, че вече им е писнало да гледат Кевин Макалистър всяка година, всъщност повечето не пропускат да си припомнят приключенията му.