Холивудските суперзвезди Робърт Дауни Джуниър и Мат Деймън ще участват в предстоящия филм за Втората световна война на Кристофър Нолан, като лентата "Опенхаймер" ще бъде фокусирана върху разработването на атомната бомба.

Още не е ясно какви роли ще играят двамата актьори във филма, но Нолан очевидно събира звезден актьорски състав, който засега включва Килиан Мърфи като Опенхаймер и Емили Блънт, която ще играе съпругата му Катрин.

Дж. Робърт Опенхаймер – американски физик, който участва в проекта "Манхатън", е известен като бащата на атомната бомба.

Мат Деймън
Снимка: Getty Images

Въпреки че точните детайли за сюжета на ленатата се пазят в тайна, се очаква историята да е фокусирана върху създаването на ядреното оръжие.

От киностудията "Юнивърсъл" описват "Опенхаймер" като "епичен трилър, който въвлича зрителите в пулсиращия парадокс на енигматичния човек, който трябва да рискува да унищожи света, за да го спаси".

Робърт Дауни Джуниър
Снимка: Getty Images

Продуцентският бюджет на филма е 100 млн. долара.

"Юнивърсъл" спечели правата за екранизацията в разгорещена битка с "Парамаунт", "Уорнър Брос" и "Сони Пикчърс".

Кристофър Нолан
Снимка: Getty Images

Избирайки да работи с "Юнивърсъл" върху следващия си филм, Кристофър Нолан - режисьор на трилогията за "Черния рицар", "Генезис", "Интестелар" и "Тенет", прекъсна 20-годишната си творческа връзка с "Уорнър Брос".

Очаква се "Опенхаймер" да получи премиера в кината на 21 юли 2023 г. Освен като режисьор, Нолан ще адаптира сценария от отличената с "Пулицър" книга "Американски Прометей: Триумфът и трагедията на Дж. Робърт Опенхаймър" от Кай Бърд и Мартин Дж. Шервин. Снимките на продукцията ще започнат в началото на 2022 г.