Радостина Николова е автор на успешната поредица "Приключенията на мотовете", а преди седмица романът й "Шантавѝя до шия" стана едно от двете български издания, които намериха място в престижния каталог White Ravens на Международната детско-юношеска библиотека в Мюнхен.

Радост е член на журито на конкурса „Добрият пример“, организиран от bTV Media Group и част от едноименния нов социален проект на компанията.

Конкурсът е отворен за всички малки художници до 13-годишна възраст (включително), които могат да изпратят до три свои авторски рисунки на тема „Добрият пример“. Важно условие е творбите да пресъздават по оригинален начин едно от приключенията на Зеленко Зеленков, описани в комикса „Зеленко и мисия „Добрият пример“ с автор водещата на синоптичната прогноза по bTV Станислава Цалова.

Илюстрациите трябва да бъдат снимани или сканирани цветно в пълен размер, след което да бъдат изпратени до 07.11.2020 г. Необходимо е те да бъдат придружени с попълнена и сканирана декларация за съгласие от страна на родителите/ настойниците за участие на тяхното дете в конкурса.

Конкурсът бе конкретният повод да разговаряме с Радостина Николова.

Какво прави един детски писател в четири следобед?
Изчиствам натрупани задачи, редактирам текстове за блога... В нашето издателство подготвяме абонаментна програма за поредицата „Агата“. Тя разказва за емоциите на първокласничката Агата около новата среда в училище. Много мила и земна поредица, чийто автор е учителката от Бургас Александра Георгиева. Аз имам и допълнителен интерес към темата, защото моето дете също е в първи клас.

В първи клас са и немалка част от децата, които участват в конкурса „Добрият пример“. Какви са впечатленията ти от първите получени рисунки?
Хубаво е, че виждаме различни техники на рисуване, има и колажи. Конкурсът е за деца в три възрастови групи – до 7 г., 8-10 и 11-13 г. Засега най-активни са във втората група.

Ти беше член на журито и миналата година. Как би обобщила първото издание на конкурса?
Доста родители бяха помагали при рисуването, което не е честно и прави лоша услуга на децата, тъй като намесата си личи. Призовавам родителите да поощряват децата към участие, да им говорят за Зеленко и неговата мисия, но при самото рисуване да ги оставят сами. Историите, които Стаси Цалова написа, са много интересни и децата проследяват интерактивния комикс с голям интерес.

Кога са следващите ти срещи с читателите?
Наскоро бях в Перник и в Сливен, а на 31 октомври ще участвам в Mish Mash Fest, който ще се проведе в Ларгото на античния комплекс „Сердика“. По принцип ноември и април са най-натоварените месеци. 2 април е Международен ден на детската книга и вече имам един ангажимент за април 2021 г.

Повече за Радост и нейните книги можете да научите тук: