След 4-годишна пауза излиза новата, четвърта част от успешната детска поредица за мотовете – „Вълшебникът се смее последен”. Специално за LadyZone авторката Радостина Николова сподели:

„Толкова дълго отлагахме тази книга, че чак не ми се вярва, че вече е факт. Получи се страхотна – още по-дълга, динамична, пълна с изненади и нови герои. Любимият ми персонаж е вълшебникът, който е дело на съпруга ми Андрей и е изключително колоритен. Искрено се надявам и децата да се забавляват така, както ние, докато я пишехме.“

Книгата (според издателите тя е най-подходяща за деца от 6 до 10 г.) разказва за последната, решаваща битка между мотовете и злите им братовчеди модовете, а илюстрациите отново са дело на Мелина-Елина Бондокова.

Много години след последната им среща враждата между двата пухкави рода почти е забравена, но любопитството на порасналата принцеса Магу отново става повод легендата да напомни за себе си. Непредвидената намеса на един малко непохватен, но добър по душа вълшебник променя плановете на враждуващите армии и изпраща предводителите им Мукс и Мрън на неочаквано пътешествие.

Снимка: Издателство Мармот

Мотовете дебютираха на книжния пазар през 2013 г. и бързо превзеха сърцата на читатели от всички възрасти. Малките пухкави същества живеят в гардеробите ни и са невидими за човешкото око, но винаги се грижат за нас - помагат ни да сме щастливи, да прекарваме повече време с близките си, грижат се за природата и животните.

„Голяма заслуга за самата история имат многото деца, които даваха идеи през годините какво да се случва в продължението. Сигурна съм, че много от тях ще останат доволни от развоя на събитията вътре", казва Радостина Николова.

„Когато обсъждахме с Ради какво да се случва в четвъртата част на мотовете, и двамата искахме тя да е по-различна и по-вълнуваща. И ето че един юнски следобед, докато чаках Ради да сготви супа, ме навести вълшебникът. Разписах идеята за цялата битка между мотове и модове на няколко листа хартия, вместо на компютър, буквално на един дъх. Но такива са вълшебниците – старомодни. Този е и малко недодялан, говори само в рими и не го бива особено в магията. Но пък така чудесно се вписа в шарения и чудат свят на мотове и модове", допълва другият автор на „Вълшебникът се смее последен” Андрей Михов.

Можете да се срещнете със създателите на мотовете по време на панаира на книгата в НДК от 10 до 15 декември. Техният щанд ще бъде на 4 етаж.

На 13 декември от 10 ч. те организират „Голям (мар)Мотски куиз”, където почитателите на поредицата ще могат да премерят сили и знания за света на мотовете и техните приключения.

Припомняме, че през 2014 година Радостина Николова и грижовните ѝ герои грабнаха първо място в категорията „Млади читатели” в първото издание на наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно”. През 2018 г. книгите от поредицата „Приключенията на мотовете“ бяха издадени в Китай и от тях бяха продадени над 50 000 екземпляра, а в началото на 2020 г. очакваме да се появят и първите играчки от поредицата.

Тук можете да видите интервюто, което направихме с Радостина Николова през пролетта.