Режисьорът Джеймс Лукас, известен най-вече с филма си "Телефонното обаждане", ще направи биографичен филм "Мос и Фройд" за връзката между супермоделката Кейт Мос и художника Люсиен Фройд, внук на основателя на психоанализата Зигмунд Фройд. 

Мос и Фройд станаха приятели в началото на 2000-те, когато Кейт призна в интервю пред Dazed, че би искала да позира гола за художника. Но по това време Фройд отказва да рисува известни хора - в очите му те бяха станали "ожесточени", сякаш върху тях е "израснала втора кожа", което противоречи на интимния му подход към реализма.

Снимка: Getty Images

Въпреки това, след като прочита това интервю, 80-годишният Фройд се заема да нарисува Мос, която беше бременна по това време и чакаше раждането на дъщеря си Лила. След тази първа среща дамата станаха толкова близки, че Фройд дори татуира модела върху тялото й, използвайки уменията, които е научил, докато е служил във флота. Мос и Фройд бяха приятели почти до смъртта на художника през 2011 г.

Рисуването на портрета продължи девет месеца – Мос позираше в къщата на Фройд от 19 ч. до 2 ч. всеки ден. В крайна сметка творбата бе продадена на търг на "Кристис" през 2005 г. на частен колекционер в Америка за 5 млн. долара. Мос вече е одобрила биографичния филм и е станала продуцент на лентата.

„Позирането за Люсиен беше чест и невероятно преживяване. След като гледах „Телефонното обаждане“ знаех, че Джеймс ще предаде емоциите по начина, по който тези мемоари заслужаваха. Участвах в проекта и разработването на сценария от самото начало и сега съм много щастлива да видя как филмът оживява”, сподели моделката.