Само за няколко седмици коронавирусът, който дълго време беше преди всичко китайски проблем, обхвана целия свят и сее ужас и паника в Европа. Всички нива на икономиката са засегнати, включително развлекателният бизнес. И ако преди малко повече от месец Холивуд очакваше загуби от около един милиард долара, заради затварянето на кината в Китай (вторият най-голям кинопазар в света), то сега очакваните загуби са за пет милиарда долара.

Премиерата на “Мулан” и други дългоочаквани филми се отлага

Снимка: imdb.com

Италия е под карантина, в България и други страни се въвежда извънредно положение. Затварят се киносалони по целия свят и съвсем естествено разпространителите започнаха да отлагат планираните премиери.

Сред най-дългоочакваните филми, които ще тръгнат по кината с известно закъснение, са 25-ият филм за Джеймс Бонд (отложен за ноември), игралната версия на “Мулан” (без определена нова дата), продължението на изключителния хорър “Нито звук” (без определена нова дата) и деветата част от поредицата “Бързи и яростни” (отложен за следващата година). Всички те трябваше да тръгнат по кината през март, април и май.

Други филми, за които се очаква да станат хитове, но бяха отложени, са “Новите мутанти”, “Рога” на Гийермо дел Торо и “Заекът Питър 2”. Вероятно отлагане очаква и филмите “Черната вдовица”, предвиден за първи май и “Жената чудо 1984”, която трябва да тръгне по кината през юли.

Милионите долари, хвърлени за промотиране на тези филми, ще отидат в канала, а когато новите премиерни дати бъдат обявени, ще се наложи да се прави нова рекламна кампания, дори още по-скъпа, за да бъдат убедени хората, че си струва да идат в киносалоните.

Прекратява се работата по много недовършени филми и сериали

Снимка: Getty Images

Много продукции няма да бъдат пуснати на очакваните дати, защото просто няма да бъдат завършени навреме.

Първият голям филм, чиито снимки бяха прекратени, беше “Мисията невъзможна 7”, който се снимаше в Италия, но звездата Том Круз и екипът бяха евакуирани, когато започна епидемията в страната.

Вчера стана ясно, че големият актьор Том Ханкс е заразен с коронавирус, което сложи пауза на проекта за филм, посветен на Елвис Пресли, в който Том Ханкс играе ролята на мениджъра на певеца.

Не само киното страда, но и телевизията. Още преди да започнат бяха отменени снимките на новите сезони на “Ривърдейл” и “Сутрешното шоу”, както и на новия сериал от света на Mаrvel за Сокола и Зимния войник.

Някой все пак печели от всичко това

Снимка: Istock.com

Най-доволни от създалото се положение са стрийминг платформите, защото как по-добре може да прекара човек времето си в изолация, ако не докато гледа филми. И тъй като кината или са затворени, или просто не е добра идея да се стоите в една зала с много хора, най-лесният начин да се насладите на седмото изкуство е именно чрез тези платформи.

Очаква се че паниката около коронавируса ще донесе стотици хиляди нови потребители на Netflix, Disney + и останалите стрийминг платформи.