Комикът и актьор Джо Кой е избран за водещ на церемонията за наградите "Златен глобус", предаде Асошиейтед прес. 

Продуцентите са се спрели на неговата "заразителна енергия и приятен хумор".

Миналата година филмът му "Великденска неделя" (Easter Sunday) се превърна в първия голям проект с изцяло филипински състав. Джо Кой има стендъп комедийни шоута, направени за Комеди сентрал и Нетфликс. 

Снимка: Getty Images

Събитието, което ще се състои на 7 януари, ще бъде първата голяма изява на Джо Кой като водещ на наградна церемония, отбелязва Асошиейтед прес.

"Развълнувани сме, че Джо ще бъде водещ на 81-вите годишни награди "Златен глобус" и ще внесе своята заразителна енергия и приятен хумор в началото на наградния сезон в Холивуд", каза Хелън Хоун, президент на "Златен глобус", в разпространено изявление. "Знаем, че Джо ще се представи на ниво".

"В кариерата си съм стъпвал на много сцени по света, но тази ще бъде изключително специална. Толкова съм развълнуван, че ще бъда водещ на тазгодишните награди "Златен глобус", казва Кой в изявлението си. "Това е моментът, в който мога да накарам моето филипинско семейство да се гордее с мен".

Филмът "Барби" на режисьорката Грета Гъруиг води с девет номинации за наградите "Златен глобус", следван от историческата драма "Опенхаймер" с осем.

Наградите "Златен глобус" ще бъдат раздадени на 7 януари в хотел "Бевърли Хилтън" в Бевърли хилс. Церемонията ще бъде предавана по телевизия Си Би Ес, след като Ен Би Си, която преди държеше правата за излъчването, не пожела да поднови сключеното едногодишно изпитателно споразумение.

Наградите се възстановяват от скандал, избухнал след публикация във в. „Лос Анджелис таймс“. Журналистическо разследване от 2021 г. установи, че в Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд (HEPA), която гласува за наградите, няма чернокожи членове. Някои нейни членове пък бяха обвинени в правене на сексистки и расистки забележки.