В платформата HBO GO вече можете да гледате всички 7 епизода от минисериала „Решаващият глас“ (The Loudest Voice). Ръсел Кроу е в главната роля на Роджър Ейлс – човекът, създал през 1996 г. Fox News от нулата и задминал по гледаемост CNN.

Безскрупулен манипулатор и открит привърженик на републиканците (медиен съветник на президентите Никсън, Рейгън и Буш-младши и помощник в кампанията на Тръмп) той ще остане в историята с репликата „Хората не искат да бъдат информирани, а да се чувстват информирани“.

Сериалът е смразяващ пример как НЕ бива да се прави медия. Fox News още от самото начало е създадена като телевизия на републиканците. Виждаме как Ейлс отказва да назначи опитна журналистка от BBC, защото е индийка, а в Средния Запад „не харесват такива“. Трябват му ръкомахащи шоумени, които одобрява, гледайки демото без звук. По време на репетициите преди старта на телевизията се опитва да режисира всичко. „За Бога, не сме сериал със сценарий. Това е новинарска телевизия“ – казва старши редактор и напуска. А ние ставаме свидетели на още трикове за манипулация на зрителите – Ейлс забранява да гримират потящ се участник в дискусия, защото защитава обратната според възгледите му теза.

Звездният миг на Fox News е по време на атентатите през септември 2001 г. Те първи пускат кадрите със самоубийствените скокове на хората от Кулите близнаци. Роджър Ейлс също е в апогея си. Особено когато се заключва насаме със смутени девойки от провинцията, дошли в телевизията за интервю с думите „Винаги съм си мечтала за ефир“. 

Fox News е толкова проправителствена, че Ейлс говори по телефона направо с вицепрезидента Дик Чейни и обсъждат какво да се внушава на зрителите. „Ако кажеш на хората какво да мислят, ще се обидят. Но ако им кажеш как да се чувстват, те са твои“ – е един от постулатите на медийния бос.

„Защо направо не влезеш в политиката?“ – пита го персонаж, който не е съгласен с размиването на границите между медия и правителствен PR.

Избирането на Барак Обама за президент в края на 2008 г. е шок за републиканците и Fox News тръгва на щурм срещу този „расист“ и „комунист“. След успеха на един от компроматите срещу Обама Ейлс ликува: „Ние не отразяваме новините, ние ги създаваме“.

Но стига толкова политика. Залезът на Ейлс идва заради третирането на жените като сексуални играчки.

Всичко започва през 2014 г., когато книгата на Габриел Шърман “Най-силният глас в залата” разкрива, че Роджър Ейлс е предлагал на жени в телевизията повишение срещу секс. От Fox News отричат твърденията.

На 6 юли 2016 г. бившата водеща на Fox News Гретчен Карлсън подава иск в съда срещу Ейлс за сексуален тормоз. Медийният гуру отрича, но няколко дни по-късно Габриел Шърман публикува свидетелствата на шест жени (четири от тях пожелали анонимност) за сексуалните им отношения под натиск с Ейлс.

След 10 дни в кампанията се включва и списание New York, което прави собствено разследване по признанията на Гретчен Карлсън. Изданието настоява Мърдок и синовете му да поискат оставката на Ейлс. Те бавят топката, но в списанието се появяват и признанията на тв водещата Мегън Кели. Едва тогава сем. Мърдок поставя условие на медийния император – напуска до 1 август или ще бъде уволнен.

На 21 юли Ейлс напуска Fox News, като получава 40 милиона долара компенсация! Той продължава да бъде съветник на Мърдок и на 21st Century Fox до смъртта си през 2017 г.

На 10 май 2017 г. Ейлс пада в дома си в Палм Бийч, Флорида, и наранява главата си. Умира от хематом на 18 май, три дни след 77-ия си рожден ден. През 2013 г. той споделя в книгата Roger Ailes: Off Camera – „Заради хемофилията имам добра подготовка за среща със смъртта. Когато тя дойде, ще съм спокоен. Все пак животът ще ми липсва, особено семейството ми.“

И последен цитат от сериала, разкриващ много за психологията на Ейлс: „Знаеш ли как изглежда болно от хемофилия дете, пребито от баща си? Гледката е грозна!“

Ето и още няколко любопитни факта за сериала, които взехме от imdb.com

Ръсел Кроу споделя в интервю, че първите проби с грима и подплънките, правещи го да изглежда с доста наднормено тегло, са отнемали по 6 часа. В процеса на снимките екипът от гримьори е свел това време до 2 часа и 17 минути.

Водещата Гретчен Карлсън не е имала възможност да помогне на актрисата Наоми Уотс за изграждането на собствения й образ, защото през 2017 г. е подписала споразумение, че няма да разкрива повече детайли за нещата, които е преживяла във Fox News.

Приятелката на Наоми Уотс – Никол Кидман, ще играе ролята на Гретчен Карлсън във филма Bombshell, чиято американска премиера е на 20 декември 2019 г. В лентата, посветена на сексуалните посегателства на Роджър Ейлс, ще участват още Марго Роби и Чарлийз Терон.

В сериала виждаме доста срещи между Роджър Ейлс и собственика на News Corp (респективно на Fox News) Рупърт Мърдок. В реалния живот през 2001 г. роденият в Нова Зеландия Ръсел Кроу купува от фамилията Мърдок имение в Сидни за 9,2 милиона долара.