Очаквахме, че ще се случи още откакто и Матю Пери си направи инстаграм – последният от актьорите в хитовия сериал „Приятели“, който се присъедини в социалната мрежа. Тази седмица и шестимата споделиха подобни постове, от които става ясно, че екранното им събиране, за което се спекулира отдавна, наистина ще се случи.

Със сигурност сте чули за това, защото вълнението е голямо. И няма как - макар да завърши преди повече от 15 години, сериалът продължава да е най-стриймваният и най-обичан комедиен сериал в момента. Но има сериозна опасност да останете разочаровани, като видите какво са ни подготвили. Ето какво знаем засега:

Най-вероятно няма да е продължение на историята

Снимка: Getty Images

Почитателите на сериала вероятно си представят, че ни предстои да гледаме няколко или поне един нов епизод на „Приятели“. Това няма как да стане. Ще имаме само един епизод, но по всичко изглежда, че няма да е продължение на историята за Рейчъл, Рос, Моника, Чандлър, Джоуи и Фийби.

Преди време създателката на сериала Марта Кауфман отхвърли категорично възможността за нови епизоди. Правил го е и почти всеки от актьорите. И когато за пръв път се заговори за възможността все пак да има нещо, стана ясно, че то ще е без сценарии.

Най-вероятно ще видим актьорите, които ще се съберат на познатото диванче и ще разговарят за това какво е да си част от нещо толкова забележително като „Приятели“. И това ще е интересно, разбира се, но няма да е истински завършек на историята, нито пък ще ни разкрие как се е развил животът на приятелите през годините, след като напуснаха апартамента, в който гледахме повечето ситуации.

 

Това няма да са същите хора

Снимка: Getty Images

Следващата причина да изглежда, че много хора ще бъдат разочаровани, е възрастта на приятелите. В сериала гледаме какво се случва на няколко души, които едва са навършили 30. Сега вече всички са над 50.

Факт е, че Дженифър Анистън изглежда отлично и Дейвид Шуимър не се е променил твърде много, но представете си 15-годишните, които досега са гледали сериала в Netflix, изведнъж да видят състарените Моника и Фийби, белокосия Джоуи и напълнелия Чандлър. Ще бъдат шокирани и разочаровани.

Няма лошо във възрастта, но приятелите от сериала са млади хора, които търсят реализация и се опитват да разберат какво е мястото им в света. Ако ги видим като възрастни и улегнали, това няма да са те. По тази причина възможността за документален филм изглежда много по-вероятна от истински епизод на сериала.

За някои от нас срещата с остарелите персонажи от сериала ще е доста неприятно напомняне, че и самите ние остаряваме. Нека приятелите да си останат младежите, които познаваме от многократното гледане на сериала.

Всичко това е само една много скъпа реклама

Снимка: Getty Images

Най-важното е, че специалният епизод на „Приятели“, който се задава, всъщност не е нищо друго освен една много скъпа реклама на стрийминг платформата HBO Max, която ще бъде пусната през април.

WarnerMedia, които стоят зад платформата, успяха да откраднат сериала от Netflix, които го излъчваха досега (в България все още може да се гледа, но в САЩ и други държави беше спрян в началото на годината). В следващите 5 години почитателите ще могат да го намерят само в платформата HBO Max, което е голямо предимство пред конкуренцията.

А конкуренцията е огромна и HBO Max ще трябва да се намърда на пазар, където вече господстват „Netflix“, „Amazon“ и „Disney +“. По тази причина им трябва нещо силно, с което да започнат и това нещо е „Приятели“.

Специалният епизод е просто една реклама, която ще струва няколко десетки милиона. Според информацията, която имаме, всеки от актьорите е получил по 2.5 млн. долара за участието си в това събиране. И със сигурност ще има резултат от това – вече виждаме колко хора с нетърпение чакат да видят какво ще представлява този специален епизод (като за целта трябва да станат потребители на платформата). Въпросът е колко от тях ще останат разочаровани от това, което ще видят.

Разбираемо е защо всички толкова се вълнуваме от това, което предстои, но е по-добре да не очаквате прекалено много.