Ако сърцето можеше да композира, със сигурност пиесите щяха да бъдат безбройни. Защото необикновените истории, в които главен участник е този само уж сърдечен мускул, са основното вдъхновение за всички артисти. Това се случва и с българския композитор и пианист Мария Каракушева (създател на проектите "Classic In The House by Maria Karakusheva", "Classic In The Jazz", "Grace on Air" и "Концерт за две Марии и едно пиано"). 

След 29 активни години на сцена тя с гордост представя проекта "Hearteclipse Live!" - мултимедиен спектакъл, който ще оживее за първи път пред публика на 30 октомври в столичния клуб "Music Jam". 

Снимка: Енчо Найденов

"Девет истории с послания за всеки - от света вътре в мен до възможно най-далечната точка, за която мога да си помисля – "Две светлинни години" от тук, каквото е заглавието на една от пиесите, включени в едноименния ми албум", коментира артистичната си концепция Мария Каракушева. 

Първият български класически албум, създаден и издаден от жена композитор, изпълнител и продуцент, събира девет композиции в съвременен формат на произведенията до пет минути. 

Снимка: Лилия Йотова

"Албумът "Hearteclipse" е моят опит за себепознание и изправяне пред предизвикателството да разкрия душата си. Пиесите за пиано и струнен оркестър предават цялата палитра от емоции и чувства, които съм изпитвала, техния контраст и неочаквани обрати - моите сърдечни затъмнения. Саундтрак към любовта, радостта, вярата, надеждата, тъгата, носталгията и всички други разтърсващи човешки емоции. Като всеки саундтрак, той има нужда от своя "филм" и представяне, което да въздейства на почти всички сетива!", допълва Мария Каракушева. 

Проектът "Hearteclipse Live!" e aудио-визуално изживяване, което ще обърне представите на публиката за класическата музика. "Hearteclipse Live!" използва модерен подход към сценография, хореография и режисура, но в същото време неостаряваща концепция, каквато е и класическата. Като гост изпълнител във втората част на концерта ще се включи един от най-популярните български електронни музиканти - Иван Шопов, добре познат и с проектите си Balkansky и Cooh. Със специалното участие на Quarto Quartet - The Chamber Musicians of Sofia и визуалния артист Петко Танчев.

Снимка: Енчо Найденов

Визуалната среда на спектакъла ще бъде генерирана като колаж от заснети видеокадри, 2D рисувана дигитална анимация, 3D рендери, интерактивен медия дизайн, видео на живо и светлинни ефекти. Hearteclipse Live! наистина е повече от обикновен класически концерт. 

Мащабността на спектакъла е идеална възможност за Мария Каракушева да даде гласност на една кауза, която определя артистичните й търсения през годините - ролята на жените творци в обществото. Тук младата пианистка намира и пресечна точка със специалната програма Smart Lady на Първа инвестиционна банка (Fibank). Програмата на банката е специално разработена, за да подпомага жените в бизнеса и да развива техния предприемачески дух. Това впечатлява Каракушева и тя приема каузата да подкрепя жените творци, а Fibank застава зад нея като спонсор на концерта. 

Снимка: Евгений Милов

"Решението ми да го направя идва от личния ми опит като млада жена композитор и сблъсъка със света на поредната професия, която се оказа подчертано "мъжка". #9хMaria е кауза, с която обръщам внимание, че творческият свят има нужда от развитие и промяна на нагласите. Добрият пример и модел са най-големите вдъхновители за промяна. За целта избрах още осем жени на име Мария - влиятелни творци, които вдъхновяват мен самата, и чрез предварително заснети видеа за всяко парче от албума, имат своята роля в промотирането на "Hearteclipse Live!", казва Мария Каракушева.