Джоан Роулинг е не само най-успешната авторка на детски книги в света, но и е най-успешната писателка изобщо. Тя е единственият автор, успял да спечели над милиард долара само с писане, като по-голямата част от тези пари има благодарение на книгите за Хари Потър. Сега, 13 години след последния роман за момчето магьосник, Роулинг се връща към детската литература.

Планът ѝ е да започне да публикува книжката си “The Ickabog” на части в интернет. Тя ще може да бъде четенa напълно безплатно. По-късно, когато всички части са излезли, цялата книга ще бъде издадена и ще се продава на хартия и в електронен формат. Всички приходи ще отидат за пострадалите от COVID-19 пандемията.

Историите ще бъдат публикувани между 26 май и 10 юли всеки ден на специален сайт. Историята ще бъде публикувана като книга през ноември тази година.

Снимка: Getty Images

Историята е създадена още по времето докато Роулинг е писала книгите за “Хари Потър”. Тя дълго се е колебаела дали да я публикува, тъй като е считала, че тази история принадлежи на децат ѝ, на които я е чела вечер. Наскоро ѝ е хрумнала идеята, че може да публикува книгата безплатно. С позволението на децата си, Роулинг е измъкнала историята от прашната кутия, в която е била затворена и сега тя ще достигне до всички.

Новата детска книжка ще е предназначена за по-малки читатели. Според авторката, книгата е подходяща да се чете на глас от родителите, но смята, че няма проблем деца между 7 и 9 да си я четат сами.

Снимка: Getty Images

“The Ickabog” е книга за “истината и злоупотребата с власт”, както я описва самата авторка. Предусещайки неизбежния въпрос дали книгата е свързана със събитията в света днес, Джоан Роулинг, която е един от най-известните критици на Доналд Тръмп, написа, че книгата е създадена отдавна и не е вдъхновена от нищо, случващо се днес, но темите в нея са вечни и затова звучат актуално.

Книгата няма да е свързана със света на “Хари Потър”, но все пак ще е завръщане към корените на Роулинг като писател на литература за деца. След като “Хари Потър и Даровете на смъртта” беше публикувана през 2007 г., писателката си даде 5 години почивка преди да изненада всички със следващия си роман - черната комедия “Вакантен пост”. Книгата няма нищо общо с познатия магически свят, съдържа изключително вулгарен език и изследва теми като смъртта, изнасилването и домашното насилие.

Малко след излизането на “Вакантен пост” феновете на Роулинг бяха изненадани да научат, че на пазара вече е и друга нейна книга, писана под псевдоним. “Зовът на кукувицата”, писана под псевдонима Робърт Галбрейт, е първата книга от криминалната поредица за детектив Корморан Страйк. В продължение на 4 месеца книгата се е продавала, без никой да подозира, че истинският автор е Роулинг. Скоро предстои да излезе петата част от поредицата.