„Странният случай с Бенджамин Бътън“ е провокираща кино продукция, която ни отвежда на завладяващо пътешествие през живота на човек, който остарява в обратна посока. 

За 13-та поредна година bTV Cinema представя „Месец на Оскарите”. На 13 февруари  каналът ще излъчи „Странният случай с Бенджамин Бътън“ с Брад Пит и Кейт Бланшет.

Фантастичната драма дебютира на големия екран през 2008 г, нейн режисьор е Дейвид Финчър. В главната роля на Бенджамин Бътън се въплащава Брад Пит, а компания му правят впечатляващ актьорски състав, включващ Кейт Бланшет, Тараджи П. Хенсън и Тилда Суинтън.

Филмът разглежда темите за любовта, времето и неизбежността на стареенето, като поставя под въпрос възприятията ни за естествения ход на живота и ни провокира да се замислим за собствената си смъртност и значението на моментите, които ценим.

БАЗИРАН НА ИСТОРИЯ НАПИСАНА ПРЕЗ 1922 г.

Много хора може би не знаят, но „Странният случай с Бенджамин Бътън“ е базиран на разказ написан от известния американски писател Ф. Скот Фицджералд. Публикуван е за първи път в Collier's Magazine на 27 май 1922 г., като корицата и илюстрациите са дело на Джеймс Монтгомъри Флаг.

Фицджералд е автор на много от най-великите романи в американската литература, включително „Великият Гетсби“ и „Красиви и прокълнати“, които също са екранизирани.

Затова е логично във филма да има поне една препратка към любимия автор. Тази препратка може да се открие, когато Бенджамин чете роман и ясно се вижда снимка от разказа на Фицджералд „Зимни сънища“.

ВДЪХНОВЕНИЕТО ИДВА ОТ ЦИТАТ

Според самия Фицджералд идеята за написването на разказа се заражда от цитат на не кой да е, а на самия Марк Твен. И той звучи така: „Жалко е, че най-хубавата част от живота идва в началото, а най-лошата - в края.

ПРОМЯНА НА ЕПОХИТЕ

Ръководството на студиото принуждават сценариста Ерик Рот и режисьора Дейвид Финчър, да променят периода на оригиналната история на Ф. Скот Фицджералд, която започва малко преди Гражданската война и завършва в ерата на джаза. Те я изместват напред през 60-те години на ХХ век, за да се хареса на аудиторията от поколението на „бейби бумърите“, които биха се асоциирали повече с периодa.

ВРЪЩАНЕ НАЗАД

Очевидно основната тема на филма е връщането на времето назад за главния герой, който е роден като старец и с времето изглежда все по-млад. Във филма са добавени няколко намега и детайли, за да се подчертае тази тема.

Например, колибритата, които са единствените птици, които могат да летят назад, или торнадото, което се върти обратно на часовниковата стрелка в северното полукълбо.

КИНОЗАСНЕМАНЕ 

По-голямата част от филма е заснета с цифрови фотоапарати Viper Thomson. Близките планове и сцените в болницата са заснети с камери Sony F-23, тъй като вентилаторният ремък в камерите Viper създава твърде много шум, който пречил на диалога.

ЗЛАТЕН СЪСТАВ

Актьорският състав на филма включва четирима носители на „Оскар“: Брад Пит, Кейт Бланшет, Тилда Суинтън и Махершала Али и един номиниран - Тараджи П. Хенсън.

ПРЕКАЛЕНО МНОГО ГРИМ

Понякога използването на грим излиза по-евтино от специалните ефекти и в крайна сметка води до много по-реалистичен вид. За филма Брат Пит, и Кейт Бланшет трябвало да понесат продължителни чаосвена на сваляне и махане на грима им.

Брад Пит споделя, че всеки ден са били необходими около пет часа, за да придобие образа на Бенджамин Бътън, а на Бланшет - четири часа. 

СКРИТИ НАМИГВАНИЯ

Номерата на различните хотелските стаи, в които отсята Бенджамин по време на филма съответстват на възрастта му: 57 години в Мурманск и 25 години, когато среща Дейзи на по-късен етап от живота си.

ПОЗНАТИ ДЕКОРИ 

Бенджамин посещава Дейзи в същата болница, в която Форест посещава лейтенант Дан във филма „Форест Гъмп“

СКЪПО УДОВОЛСТВИЕ

Бюджетът на филма „Странният случай с Бенджамин Бътън“ е приблизително 150 000 000 долара. През първият уикенд на премиерата си в САЩ и Канда, на 28 декември 2008 г. реализира печалба от 26,853,816 долара, а  световен мащаб 335,802,786 долара.