Филмът на 2017 г. без съмнение беше „Формата на водата“. Лентата на мексиканския режисьор Гийермо дел Торо получи 4 награди „Оскар“ сред които и двете най-важни – за режисура и за филм на годината. Тази вечер зрителите на bTV Cinema ще могат да си припомнят защо филмът привлече толкова голям интерес. Телевизионната му премиера за България ще бъде днес от 21 часа.

Тук ще споделим с вас няколко много любопитни факта за филма.

1. Филмът е вдъхновен от една от класиките в хорър жанра

Историята във „Формата на водата“ е вдъхновена от един класически хорър филм и всеки киноман лесно ще се сети, че става дума за „Чудовището от Черната лагуна“. Филмът от 1954 г. разказва за издирването на праисторическо същество, което прилича на нещо средно между човек и земноводно. Чудовището е привлечено от жена в експедицията (Джули Адамс) и започва да я преследва.

Снимка: Getty Images

Гийермо дел Торо признава, че идеята за филма му е хрумнала, защото когато е гледал „Чудовището от Черната лагуна“ му се е искало да разбере какво ще стане, ако героинята отговори на чувствата на съществото.

2. Сали Хокинс е била много пияна, когато е приела ролята

Сали Хокинс изпълнява главната роля във филма и едва ли съжалява, че я е приела. Филмът ѝ донесе втората номинация за „Оскар“ и третата за „Златен глобус“. Но когато е приела поканата на Дел Торо, не е била съвсем трезва.

Снимка: imdb.com

Режисьорът е писал ролята единствено и само за нея, но е изчакал да я срещне на живо, за да я покани. Това е станало възможно на раздаването на наградите „Златен глобус“ през 2014 г., когато Сали Хокинс беше номинирана за ролята си в „Син жасмин“. Когато двамата са успели да поговорят малко очи в очи, актрисата вече е била доста добре почерпена.

3. Отнемало е 3 часа да сложат костюма на чудовището

Един от актьорите, които имат най-много екранно време, е високият 190 см. Дъг Джоунс. По професия той е мим и във филмите често играе чудовища – под тежък грим и маски.

Снимка: Getty Images

Оказва се, че костюмът на чудовището е трябвало да бъде слаган в продължение на 3 часа и актьорът е минавал през това всеки ден в продължение на няколко месеца. Дъг Джоунс обаче споделя, че това не е толкова лошо, колкото други костюми, които е трябвало да носи във филмите на Гийермо дел Торо.

4. Октавия Спенсър би се радвала да играе и бюро във филм на Гийермо дел Торо

Носителката на „Оскар“ Октавия Спенсър има поддържаща роля във филма, но тъй като двамата главни герои са неми, тя реално има много повече реплики от тях.

Снимка: imdb.com

Октавия е много доволна от ролята си, но признава, че ще приеме всяка роля, която Дел Торо би ѝ предложил, включително на бюро.

5. Сали Хокинс е гледала неми филми, за да се подготви за ролята

Един от най-важните аспекти от актьорската игра е диалогът, но във „Формата на водата“ всички реплики между главните герои са разменени чрез езика на знаците. Сали Хокинс играе няма жена и това се е оказало предизвикателство.

Снимка: Getty Images

За да се подготви, тя е гледала много неми филми и се е учила от класиците на нямото кино как да изразява емоции без думи. Най-много са ѝ харесвали филмите на Чарли Чаплин и Бъстър Кийтън.

На следващата страница може да прочетете още любопитни факти за „Формата на водата“ >>>