Наградите „Оскар“ са най-престижните кинонагради в света – няма актьор, режисьор или изобщо човек във филмовата индустрия, който да не мечтае един ден да се качи на сцената и да хване позлатената статуетка в ръка. На другия край на спектъра са наградите „Златна малинка“, който се дават на най-лошите популярни филми през годината. Тях никой не иска да има.

Тази година българката Мария Бакалова стана първата родна актриса, номинирана за „Оскар“ и цялата страна ще ѝ стиска палци на церемонията на 25 април (26 в България). Само ден по-рано актрисата ще има „шанса“ да получи и „Златна малинка“. Тя е номинирана заедно с бившия кмет на Ню Йорк Руди Джулиани (в категорията най-лоша екранна комбинация) и заради политическия заряд на номинацията Балакова и Джулиани имат всички шансове да спечелят.

Ако това се случи, Мария Бакалова ще влезе в сравнително ограничения клуб на хора, получавали и двете награди. Всъщност само трима души са получавали „Оскар“ и „Златна малинка“ в една и съща седмица – композиторът Алан Менкен през 1993 г., сценаристът Брайън Хелгеланд през 1997 г. и актрисата Сандра Бълок през 2010 г., но и тримата са ги получавали за различни роли. Ако през април Бакалова успее да спечели и двете отличия, ще стане първата актриса, която го е постигала за една и съща роля.

„Златна малинка“ не е повод за гордост за никой актьор или създател на филми. Добрата новина е, че Мария не е номинирана заради актьорската си игра, а заради неловката сцена с Руди Джулиани, но за това вината не е нейна – Джулиан не знаеше, че участва във филм и Мария Бакалова трябваше да импровизира, за да накара много по-възрастния от нея мъж да започне да флиртува.

Снимка: Getty Images

По любопитен е случаят с Глен Клоуз, която тази година е номинирана за „Златна малинка“ в категорията за най-лоша поддържаща роля и за „Оскар“ в категорията за най-добра поддържаща роля – за една и съща роля. Само още двама актьори преди нея са имали номинации и за двете награди за една роля.

Стискаме палци на Мария да получи „Оскар“-а и не толкова за малинката. Но дори да вземе и двете награди, нека е спокойна, че е в много добра компания. На следващата страница може да прочетете за холивудските легенди, които получиха „Оскар“ и „Златна малинка“ >>>

Наградата „Оскар“ и наградата „Златна малинка“ са пълни противоположности в киноиндустрията. Не само по отношение на престижа, който носят, но и на реалната им стойност – изработката на едната награда излиза около 400 долара, а на другата по-малко от 5 долара (познайте кое за коя е).

„Оскар“-ът ще ви издигне сред най-добрите, „Златна малинка“ ще ви свали сред най-лошите, но има хора, които са получавали и двете награди. Ето някои от тях:

Ким Бейсинджър

Снимка: Getty Images

През 1998 г. актрисата от „Поверително от Ел Ей“ получава „Оскар“ за най-добра поддържаща роля. Точно 20 години по-късно получава „Златна малинка“ за най-лоша поддържаща роля в „50 нюанса по-тъмно“.

Мел Гибсън

Снимка: Getty Images

Звездата от „Лудия Макс“ и „Смъртоносно оръжие“ е една от най-противоречивите личности в Холивуд. От една страна политически некоректните му изказвания и скандално поведение го направиха един от най-мразените, но безспорния му талант не позволява да бъде забравен. Мел Гибсън има два „Оскар“-а (като актьор и режисьор за „Смело сърце“). През 2017 г., след като направи хита „Възражение по съвест“, Мел Гибсън получи единствената положителна „Златна малинка“ – за хора, които са имали поредица неуспехи и после са направили наистина добър филм. Ако си беше останал само така, нямаше да го включим в този списък, но през 2018 г. получи и истинска малинка за коледния филм „Daddy's Home 2“.

Бен Афлек

Снимка: Getty Images

Афлек има две награди „Оскар“, макар и не за актьорската си игра – той получи наградата като сценарист на филма „Добрият Уил Хънтинг“ и като продуцент на „Арго“. Но също така има и три награди „Златна малинка“, една от които е за най-лоша екранна комбинация – същата категория, в която се „състезава“ Мария Бакалова.

Леонардо ди Каприо

Снимка: Getty Images

Актьорът стана известен с това, че му отне години, за да получи „Оскар“, докато всичките му почитатели очакваха това да се случи по-рано. Със Златните малинки няма проблем и получава своя дял от антинаградите още през 1998 г. в категорията най-лоша екранна двойка за филма „Желязната маска“ (и тъй като наградата е за него и за брат му близнак, когото играе самият той, може да се каже, че „отличието“ е двойно).

Сандра Бълок

Снимка: Getty Images

През 2010 г. Сандра Бълок получава „Златна малинка“ за филма си „Луда по Стийв“. Тя е една от малкото номинирани за антинародните, които отиват да си я получат. На следващия ден Бълок получава и „Оскар“ за филма „Сляпата страна“. По този начин става едва третата (и последна засега, ако Мария Бакалова или Глен Клоуз не променят това) актриса, която получава двете награди в една и съща седмица.

Ал Пачино

Снимка: Getty Images

Той е един от най-големите холивудски актьори, макар и да е доста пренебрегван на „Оскар“-ите. Пачино все пак има един „Оскар“ в кариерата си, а през 2012 г. получава и „Златна малинка“ за кинопровала „Джак и Джил“.

Лайза Минели

Снимка: Getty Images

Дъщерята на Джуди Гарланд има награда „Оскар“ за ролята си във филма „Кабаре“ от 1972 г., но и „Златна малинка“ за ролята си в романтичната комедия „Артър 2“.

Още няколко велики актьори с „Оскар“ и „Златна малинка“ може да намерите на следващата страница >>>