Наградите „Оскар“ са най-престижните кинонагради в света – няма актьор, режисьор или изобщо човек във филмовата индустрия, който да не мечтае един ден да се качи на сцената и да хване позлатената статуетка в ръка. На другия край на спектъра са наградите „Златна малинка“, който се дават на най-лошите популярни филми през годината. Тях никой не иска да има.

Тази година българката Мария Бакалова стана първата родна актриса, номинирана за „Оскар“ и цялата страна ще ѝ стиска палци на церемонията на 25 април (26 в България). Само ден по-рано актрисата ще има „шанса“ да получи и „Златна малинка“. Тя е номинирана заедно с бившия кмет на Ню Йорк Руди Джулиани (в категорията най-лоша екранна комбинация) и заради политическия заряд на номинацията Балакова и Джулиани имат всички шансове да спечелят.

Ако това се случи, Мария Бакалова ще влезе в сравнително ограничения клуб на хора, получавали и двете награди. Всъщност само трима души са получавали „Оскар“ и „Златна малинка“ в една и съща седмица – композиторът Алан Менкен през 1993 г., сценаристът Брайън Хелгеланд през 1997 г. и актрисата Сандра Бълок през 2010 г., но и тримата са ги получавали за различни роли. Ако през април Бакалова успее да спечели и двете отличия, ще стане първата актриса, която го е постигала за една и съща роля.

„Златна малинка“ не е повод за гордост за никой актьор или създател на филми. Добрата новина е, че Мария не е номинирана заради актьорската си игра, а заради неловката сцена с Руди Джулиани, но за това вината не е нейна – Джулиан не знаеше, че участва във филм и Мария Бакалова трябваше да импровизира, за да накара много по-възрастния от нея мъж да започне да флиртува.

Снимка: Getty Images

По любопитен е случаят с Глен Клоуз, която тази година е номинирана за „Златна малинка“ в категорията за най-лоша поддържаща роля и за „Оскар“ в категорията за най-добра поддържаща роля – за една и съща роля. Само още двама актьори преди нея са имали номинации и за двете награди за една роля.

Стискаме палци на Мария да получи „Оскар“-а и не толкова за малинката. Но дори да вземе и двете награди, нека е спокойна, че е в много добра компания. На следващата страница може да прочетете за холивудските легенди, които получиха „Оскар“ и „Златна малинка“ >>>