Изобретенията са или деца на нуждата, или се раждат от случайността. Независимо от случая обаче зад тях стоят хора. Рядко се замисляме за произхода на предметите, които ни служат, защото те са се внедрили до такава степен в бита ни, че са се превърнали в нещо като неговото "дишане". Битът ни не може без тях, но и не мисли за тях. Много от предметите, които правят някои ежедневни дейности лесни до пренебрегване или просто са ни приятни, са дело на жени.

Представяме ви няколко от изобретенията или любими... неща, за които не подозирахме, че са се зародили в женски мозък и които ни станаха още по-симпатични, след като разбрахме този факт.

Кевлар

Това е материята, която се използва за създаването на бронежилетките. Кевларът е лека и разтеглива материя, но е 5 пъти по силна от стоманата и може да спаси живота ви. Открива я химикът Стефани Кволек през 1966г., случайно, докато се опитва да разработи по-лека материя за автомобилни гуми за фирмата "Дюпон".

БГ изобретение: сменяеми токчета за обувки>>>

Кофата за боклук с педал

Кофа за боклук с педал Снимка: Wikipedia

Лилиан Гилбърт е създател на няколко изобретения, които улесняват живота ни днес. Тя се досеща, че ще е удобно вратите на хладилниците да имат рафтове, както и че един малък педал на кофите за боклук ще ни спести навеждането и повдигането на капака.

9 технологии, които правят живота по-приятен>>>

Монополи

Монополи Снимка: sxc.hu

Елизабет Маги създава играта “Landlord’s Game” с учебна цел. Тя се надява, че чрез нея ще може да онагледи негативните черти на частните монополи върху земята. Маги представя играта през 1904-а, а две години по-късно я пуска на пазара. Близо 30 години по-късно, мъж на име Чарлс Дароу променя дизайна на таблото и посланието на играта и я предлага на компанията за игри и детски играчки Parker Brothers с името Монополи. Впоследствие, фирмата се сдобива с патента на Маги срещу 500 долара и никакъв процент от приходите на играта.

Най-евтините игри за най-щастливите деца>>>

Чистачките за коли

Чистачки Снимка: sxc.hu

Шофьорите били скептични, когато Мери Андерсън създала ръчната чистачка за автомобилни стъкла през 1903-а. Те преценили, че било по-безопасно да карат в дъжд и сняг, отколкото да извадят един лост и да почистят стъклото. През 1917-а друга жена – Шарлот Бриджууд, автоматизира чистачките, но и тази идея не е приета. През 1920-а, когато изтича патентът за изобретението на Андерсън, чистачките вече се използват. Първи „Кадилак” ги включват в моделите си.

Водачи с нежни имена - едно мъжко мнение за жените зад волана>>>

Пелените за еднократна употреба

Памперс Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Марион Донован създава първите водоустойчиви пелени за еднократна употреба през 1951г. Първоначално за направата им са използвани завеси за баня. Донован продава патента за изобретението си на Keko Corporation за 1 млн. долара, а няколко години по-късно измисля нов модел. Памперсите се раждат през 1961г.

Днес вече има и торти от памперси>>>

Разтегателна каишка за кучета

Първата разтегателна каишка за кучета е дело на Мери Дилейни от Ню Йорк, която я създава за своя домашен любимец през 1908-а. Изобретението позволявало на кученцето й да се движи по-свободно, но и й осигурявало контрол над четириногия палавник.

Кучета, които заслужават извинение>>>

Циркулярът

Циркуляр Снимка: Wikipedia

Табита Бабит е първата, която предлага дърводелците да използват циркуляр вместо традиционния трион за двама човека, който майсторите използвали тогава. Бабит създава прототип през 1813г., като използва чекрък за задвижването на триона.

Lady Експеримент: Трима мъже и 10 женски термина>>>