Само допреди няколко седмици елиминирахме дни с хиксове в календара, разглеждахме снимки на вили и хотели и стягахме зимната екипировка за пистите или летните одежди за екзотичните плажове. А сега... За мнозина зимната ваканция вече е в запомненото минало и ежедневието е в ход или предстои да се задейства в близките дни. За да успеете да преминете безаварийно от режим "Ваканция" в режим "Отново на работа", предлагаме ви 5 хитрости за плавен преход.

 

1. Буферен период

Осигурете си време за психическа подготовка. Може би вече сте се убедили от горчивия личен опит, че ако се приберете у дома след ваканцията, 16 часа преди да трябва да го напуснете, за да отидете на работа, ще се шокирате крайно! Отделете почивката от работата поне с един уикенд. За тези два-три дни ще имате възможност да излекувате едноседмичния махмурлук (палавници!), ще можете да свикнете с часовата разлика и, най-малкото, ще можете да завъртите една-две перални и няма да се налага да ровите за забравени дрехи, които ви стават и стават за офиса.

 

2. Планирайте нещо вълнуващо

Ако има какво да очаквате с вълнение, след като ваканцията приключи, първите работни дни ще минат по-леко. Театър, концерт, клуб, среща с приятели – каквото и да насрочите за седмицата на нежеланото си завръщане към действителността, то ще ви даде сили да избутате дните.

 

3. Връщайте се...

... в спомените си за ваканцията. Ако ви липсва мястото или някое ястие, потърсете ресторант наблизо, който може да ви върне в атмосферата на отминалата почивка. Ако никъде в родния ви град не предлагат отскоро любимата паеля, съберете компанията, с която сте споделили екскурзията на вечеря у дома си и си я пригответе сами. Разменете снимки, слушайте песните, които ви напомнят за любими моменти от почивката – връщайте се там! Може да ви звучи по-скоро като мъчение, но истината е, че хубавите спомени са, за да им се радваме и ни карат да се чувстваме по-добре.

 

4. Поглезете се

Тъпо ви е, гадно ви е... не се обвинявайте, че се чувствате така при положение, че току-що сте се завърнали от ваканция. Няма нищо необичайно и не трябва да се чувствате виновни, ако ви се прииска да се поглезите с нещо, което ще ви накара да се почувствате по-добре. Можете да си запазите час за масаж, да си направите отдавна отлаган подарък, да си купите позволите да се отклоните от диетата за един ден в името на вкусен сладкиш или домашна баница – каквото и да е нещото, за което душичката ви мечтае в момента, подарете й го. Заслужавате го по всяко време! Да, и след ваканция...

 

5. Планирайте следващото си бягство

Може би най-ефективното лекарство срещу носталгията по отминалата ваканция е планирането на следващата. Може би вече имате мечтана дестинация, но ако нямате, бързо можете да се вдъхновите от някоя брошура на туристическа агенция или от снимки на приятели във Facebook. Колкото по-бързо намерите повод отново да "убивате" дни с кръстове в календара си, толкова по-бързо ще се почувствате по-добре.