Ресторант Niko’las 0/360 отвори врати преди три месеца, но го посетих едва тази седмица. С една позната решихме да обядваме в лятната градина на заведението. Заради топлото време и двамата избрахме от обедното меню таратор с мента и сусам (3,90 лв.). Сусамът бе леко запечен, за да отвори ароматите си, и определено е оригинална добавка към класическата студена супа. За основно си взех телешки кюфтета с картофено пюре и доматена салца (8,00 лв.). Кюфтета бяха много хубави, като едно от доказателствата за качеството на месото бе „рошавата” структура при разрязване. Картофите бяха едро намачкани и с ципата, което лично на мен ми допада. На техния фон доматената салца (разбирай лютеница) бледнееше.

Дамата си поръча пипала от калмари с картофи и сос ромеско (8,00 лв.), като порцията бе прекалено малка дори и за нея. Вкусно, но „картофите” бяха на практика половин картоф.

Не знам защо сервитьорката не ни донесе менюто с десертите още в началото. Помолихме я за него, но тя забрави. Вероятно е отскоро на работа там, защото на въпроса ми какво означава 0°/360° започна да обяснява, че в кухнята имало уреди, които работят до 360 градуса. Версия, която коренно се различава от официалната –
от 0 до 360 е периметърът на усещането, което собственикът и шеф готвач Цветомир Николов иска да предостави на гостите си.

Както и да е, сдобихме се с менюто за десертите (всички са на цена 6,90 лв.) и си поръчахме домашно приготвен сладолед и бадемово сабле с лимонов крем и сладолед манго. Сладоледът вероятно е най-хубавият, който съм ял досега – три топки с вкус на карамел, босилек и праскова. Бадемовото сабле впечатли не само с атрактивното си представяне, но и с вкуса.

С бакшиша обядът излезе точно по 20 лева на човек, което не е малко, но е добра цена за качеството, което човек получава. Приятна изненада са комплиментите, които получихме в началото и в края на обяда – тарама хайвер върху оризов чипс, поднесен в дървена кутия със слама и сушени розови листенца, и цитрусова панакота. Чашата вода, която ни наляха от кана със стръкове магданоз, също е приятен жест.

Бих се върнал с удоволствие, но вечер, за да опитам на спокойствие и някое от вината (селекцията е нестандартна). Единствената ми забележка към заведението е, че има прекалено сложно (включително като изписване) име. Когато разбрах, че сервитьорката не знае за градусите, не посмях да попитам защо апострофът е по средата на името.

Ресторант Niko’las 0°/360° е на столичния пл. Райко Даскалов 3 (между ул. Ангел Кънчев и пл. Славейков).