Качеството на живота на жената зависи от няколко важни показатели, сред които на първо място се нарежда здравето, следвано от социалното и материално благосъстояние, от образователния ценз, както и от икономическия и политическия статус, който съответната държава, съобразно законови уредби и предписания, отрежда на жените. Има страни, в които да си жена, е благословия. Но има и такива, където животът на жената е истинско проклятие. Да видим кои са те:

Йемен

Световният икономически форум (СИФ) класира малката близкоизточна държава Йемен като най-лошото място за живеене на жените от 136 страни, включени в списъка. Достъпът до образованието за момичетата в Йемен е силно ограничен, тъй като много от тях са омъжвани, още преди да са навършили 18-годишна възраст. В резултат женската грамотност в тази страна остава на ниво до 35%.

Пакистан

Според Доклада на СИФ Пакистан е държавата, определена за второто сред 136-те страни по света най-лошо място за живеене на жените по отношение на икономическото им участие в живота на страната.

>>>

Индия

Широките граници на Индия и силно вкоренените древни традиции, свързани с патриархалния модел, са сред основните фактори, определящи не особено благоприятните условия на живот за жените в тази страна. Въпреки равните права на съществуване, които жените тук притежават в съответствие с Конституцията на Индия, на практика те нямат такива. Трудностите, които индийките срещат по пътя на своята реализация не са малко. Освен това 68 % от женското население на Индия страда от някакъв вид домашно насилие. Стряскащ процент, който дори продължава да расте. Във втората по-големина държава в света за жалост все още продължава традицията да не се гледа с добро око и на децата от женски пол. Според проучвания на The Lancet около 300-600000 бременности с женски фетуси биват прекратявани всяка година.

Ирак

Противно на това, което мнозина си мислят, войната в Ирак не е довела до подобряване на социалния и икономически статус на иракските жени. В Ирак все още няма жена, назначена на висш държавен пост. Освен това през последните 30 години броят на жените сред заеманите работни места непрекъснато намалява. 40 % от жените са неграмотни. Има региони, като Кюрдистан например, където 70 % от жените са претърпели генитално осакатяване. В Ирак едно на всеки пет момичета е принудено да се омъжи между 15 и 19 години.

>>>

Непал

Навсякъде по света жените обикновено имат по-дълга продължителност на живота от тази на мъжете. Съществува обаче една единствена нация, където това не е така и тя се намира в Непал. Жените тук все още живеят под опеката на своите съпрузи, бащи и синове. Още в началото на живота им родителите им определят бъдещия им съпруг. Ако момичета не са встъпили в брак като тийнейджърки, семействата им ги продават на трафиканти с цел проституция. Що се отнася до здравето, жените са изложени на огромен риск от заразяване с ХИВ, 74% от заразените са жени. Водеща причина за смъртността на жените на възраст между 15-49 години са самоубийствата. Едва 25 % от жените в Непал са записани във висши учебни заведения.

Перу

Физическото насилие срещу жените тук е световен проблем. Според данни на Световната здравна организация  61 % от жените са били и продължават да бъдат жертва на физическо насилие. Според същата организация 52 % от перуанските жени са били подлагани на побой от собствените им съпрузи.

>>>

Турция

Турция се нарежда на 36-то място в Индекса на хубавия живот според два важни фактора: удовлетвореност от живота и равенство между половете. Това се казва в доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. В сравнение с мъжете, които представляват  70% от работната ръка в Турция, едва 29 % от турските жени работят.

Судан

В Судан смъртността на жените при раждане е изключително висока: 2054 на 100 000 раждания. Друг сериозен проблем е, че 88 % от суданските жени са неграмотни. Законите на страната налагат над жените множество ограничения, сред които са: забраната да носят панталони, да влизат в една кола с мъж, освен ако не е техен съпруг, да ходят с открити лица. Нямат права да се защитят, дори и ако бъдат изнасилени.

>>>

Афганистан

Според статистиката на ООН Афганистан е една от най-лошите страни за живот за жените. 80 % от браковете са принудително сключени, а 57% от жените са омъжени преди да навършат 16 години. Процентът на смъртност при раждане е много висок - 1 на всеки 11 раждания, факт, заради който средната продължителност на живот на жените е едва 44 години. Основната причина за това е насилието в семейството и липсата на лекарства заради продължителната война. Изнасилването и в тази страна не може да бъде доказано, поради което не е и наказуемо.

Демократична Република Конго

Демократична република Конго е опасно място за живене не само за жените, но и за всеки един гражданин на Конго. Изнасилванията и сексуалните посегателства тук са често срещано явление. В Демократична република Конго на ден се изнасилват 1152 жени, пет от които умират по време на насилието. Жените тук често биват заклеймявани и прогонвани от мъжете си със забраната да се завърнат вкъщи или да виждат децата си. В тази страна също е широко разпространено отвличането на жени и момичета, които са продавани като секс робини. Жените са неграмотни и нямат право да вършат нищо, без разрешението на съпрузите си.