13-и, петък кара косите на много хора да се изправят от ужас. Не само дебелият сняг, натрупал навън, може да ги накара да си останат вкъщи, но и суеверието, което плътно обгръща този ден. Какво толкова се е случило и може да се случи в петък, 13? Защо тоиз ден и дата са толкова страховити?

Наричат го дяволския ден

На 13 октомври 1307 френският крал Филип IV и папа Климент V нареждат да бъда арестувани Жак дьо Моле, който е великият магистър на Ордена на тамплиерите, както и хиляди други рицари от ордена. Те са подложени на ужасни изтезания, в резултат на които правят самопризнания по обвиненията в ерес и содомия.  Много от тях били публично изгорени на клада веднага след ареста. Друга част от тях били екзекутирани по-късно. И това далеч не единствената ужасна история, кято „облича” петък, 13, в страховити дрехи и го загръща в плаща на суеверието.

Параскевидекатриафобия. Параске... какво?

Именно това е името на фобията, която имат хората, страхуващи се от поетък, 13-и.

Суеверия и проклятия – истини и измислици

Макар в днешни времена да твърдим, че се водим най-вече от разума, е факт, че хората са все още силно суеверни. Това касае в голяма степен именно числото 13. Повече от 80% от небостъргачите нямат 13-и етаж, защото много често клиентите отказват да отсядат в стаите, които се намират там. Летищата пък пропускат 13-ата писта, а я някои самолети няма място 13. При пилотите във Формула 1 няма болид с номер 13. Спортът и без друго е доста рисков и участниците не искат да поемат допълнителен риск.

Кои са най-суеверните хора на планетата?

Оказва се, че най-суеверните хора са в Италия и в Щатите. Във Флоренция улиците нямат номер 13. Вместо това има 12 ½ и 12А. Според законите на американския щат Индиана пък в петък 13-ти всички, които имат домашни любимци черни котки могат да излизат с тях или да ги разхождат само ако на врата им има нашийник със звънче. Така останалите отдалеч ще разбират, че срещу тях се задава черна котка и ще имат време за реакция.

Особено нелепо

Ще ви спаси ли сстраха от петък, 13-и и ще ви направи ли по-внимателни. Истината е, че звънчетата, вързани на черните котки може и да не помогнат. Особено когато фатализмът е краен. Нюйоркчанина Даз Бакстър имал сериозна фобия от тази дата. Поради тази причина решава да си остане в леглото у дома и да не излиза никъде. Това се случва на 13 август 1976 година. И точно когато си мисли, че всичко ще бъде наред и ще прекара един мързелив, спокоен ден у дома... подът на апартамента му пропада и той умира, затрупан от 6 етажа по-надолу.  

Какво ще се случи в петък, 13-и?

В България, на 13 януари (който през 2017 се пада петък), отбелязваме професионалния празник на работещите в областта на киното.  Обявен е с решение на Министерски съвет от 27 декември 2005 г. В Швеция и Финландия пък празнуват  Ден на Свети Кнут. Той отбелязва края на мовогодишните празници.