Ако търсите магия, прохлада и места, където в едно се срещат величествено минало и настояще - Родопите са вашето място. Планината привлича неустоимо и ако веднъж се разходите из тайнствените й кътчета, ще се влюбите завинаги. 

Източните и Западните Родопи са като двете страни на дланта. Уж едно място, но са толкова различни. Едно лято едва ли би ви стигнало да обиколите всички местенца, които си заслужава да бъдат видяни в тази планина. И все пак - започнете отнякъде. 

  • Джулиана Гани от рая: Ти си тук и не ми трябва друго (СНИМКИ и ВИДЕО)
  • Рап певецът Боро Първи се ожени, Криско пя на сватбата (СНИМКИ)
  • Теодора Духовникова казва "чао" на август: Цвърчи ти кожата като цаца
  • Четирима български актьори, родени на една дата
  • За финал на лятото: Нина от "Фермата" с годишнина от сватбата и кратко море в Гърция
  • Романтичната история на Елиф и Баръш – от лимоните на Амалфи до яз. Кърджали (ГАЛЕРИЯ)
  • Приключенията на Маги от "Вълшебният керван": Пътуваме 15 г. само на автостоп - по земя и по вода (ВИДЕО)
  • Алекс Таралежков от MasterChef впечатли с “Шиш“ вeчеря на фестивала Lost Gipsy Land
  • Двойка ли са Ирина Шейк и Брадли Купър? Тези кадри ще ви накарат да се замислите (СНИМКИ)
  • Очарователно: Лятно кино за децата, къде – „пред сладоледа“

Как да обиколите Родопите за около 100 лв.?

Снимка: Росица Николова


Една обиколка, разказана от първо лице, с минимален бюджет и посещение на основни дестинации. 

Ще ви покажем красотите на село Мугла, водопад Казанджи дере, Буйновското ждрело, изворите на Въча, язовир "Доспат". 

Най-хубавите пътешествия са споделените. Когато пътувате с компания, или поне с още един човек, можете да си разделите разходите и така да намалите бюджета. С компания, разбира се, е и по-весело - може да обсъждате дестинациите, а освен това се чувствате по-спокойни на нови места. 

С автомобил с разход 10/100 пътуване от Троян до Смолян и обратно, разходите за бензин са около 60 лв.

В това число обиколки на интересни места около основните точки, на които спирате за нощувки, както и кратки разходки просто за да се насладите на природата. 

СЕЛО МУГЛА

Селото се намира почти на границата на България с Гърция. До него може да минете по пътя от Смолян или от съседното село Тешел. Препоръчваме втория маршрут. Пътищата са общински, третокласни, настилката липсва или е разрушена, има и много завои. И все пак пътят, който свързва Тешел с Мугла е доста по-добър, а мостовете, през които се минава са с наскоро положена настилка, която е гладка и удобна за преминаване. 

Любезните домакини в семейните хотели тук ще се погрижат и за това какво да хапнете. Традиционно за обяд или вечеря предлагат характерния за Родопите пататник.

Край селото е красивата природна забележителност - водопадите Казанджи дере. Достъпни са без специално оборудване - клин или спортен екип и удобни обувки са достатъчни. Пътеката покрай реката е с маркировка, има и информационни табели за растителните и животински видове, които може да срещнете тук. 

Снимка: Росица Николова


Реката образува красиви вирчета, в които може да се разхладите. 

БУЙНОВСКО ЖДРЕЛО

В село Мугла има няколко семейни хотела, в които може да отседнете. Нощувка за човек в двойна стая е между 20 и 25 лв. Ако решите да продължите към забележителностите в близките околни места, село Тешел е добра изходба точка. То има 0 жители, но за сметка на това там може да отседнете в хижа или в хотел. 

Нощувката в хижата е в зависимост от това какъв тип стая ще изберете - отново на символичната цена 20 лв. за вечер. Условията са повече от добри - няколко стаи (с 3 единични и 1 двойно легло) с обща баня и тоалетна. 

Снимка: Росица Николова

Местността тук е равна и около реките има достатъчно възможности за нощуване и на палатка. Това допълнително ще облекчи бщюджета ви.

Селото е изходен пункт за Ягодинската пещера, пещерата Дяволското гърло, Буйновска река и ждрелото около нея, туристическата площадка Орлово око и много други. 

Снимка: Росица Николова

Ако пътувате с кола, просто подминавате струпването на хора и автомобили около Ягодинската пещера. Така ще си спестите и 2 лв. за паркинг, които служителите ще ви поискат, без да се интересуват дали паркирате там, или продължавате.

Продължавайки по пътя, ще стигнете до красиви местности около реката. Следва село Кожари, в което има красива църква и пътека, която започва от боровата гора зад нея. От центъра на селото до изворите на река Въча може да стигнете след 5 км преход. 

ХРАНАТА 

Хората в Родопите са гостоприемни и винаги готови да ви нагостят.

Скромна вечеря в хижа "Тешел" излиза на цена от 20 лв. Това включва пъстърва на скара и салата. Хижата предлага и готвени ястия, като пълнени чушки, пиле с ориз и др. 

Снимка: Росица Николова

В магазинчетата в съседните села може да откриете различни стоки от турски произход, както и десерти от едно време - "Родопчета", суха паста "Изненада" и др. Всички те са доста бюджетен вариант да си подсладите живота, без да харчите много пари. 

В родопско село дори кошутите ядат вафли - вижте във видеото

Когато си тръгвате от планината, не пропускайте красивите гледки около язовир "Доспат". По бреговете има множество хотели. Ако обаче търсите по-бюджетни и също толкова приятни варианти, опитайте с нощувка в хижа или AirBNB. В Батак може да откриете голяма възрожденска къща със стаи с автентичен интериор, която се стопанисва от домакин от Холандия. Нощувката варира в зависимост от стаята - 20-30 лв. 

Снимка: Росица Николова

DOLCE VITA съвет

Ако искате да се поглезите, непременно опитайте овчето кисело мляко със сладко от диви ягоди в село Тешел. 
В село Грохотно може да си купите продукти от големия хранителен магазин на центъра, но потърсете малкото квартално магазинче, от което може да си купите градински домати и краставици. 
Пикник край спокойните води на Буйновска река е вариант за по-романтично настроените. В пясъка в реката има парченца слюда, които проблясват като истинско злато на слънцето.