В студените месеци и деца, и възрастни имат нужда от калориична и топла храна. Родопският пататник е насищаш, вкусен и се приготвя бързо. В него присъстват всички хранителни групи - въглехидрати, протеини, мазнини и зеленчуци.
Необходими продукти за 2 порции
500 г картофи
1 глави кромид лук
2 яйца
2 с.л. олио
25 г масло
1/2 ч.л. джонджен
1/2 ч.л. червен пипер
сол на вкус
Начин на приготвяне
Картофите се измиват, обелват и се настъргват на едро ренде. Посоляват се и се изстискват от сока.
Лукът се обелва и наразва на ситно.
Картофите се смесват с лука и към тях се прибавят разбитите яйца, червеният пипер и джедженът.
В тефлонов тиган се загрява четвъртинка от маслото и от олиото. Половината от картофената смес се разстила на пласт, който не трябва да е по-дебел от 1 см, за да може да се изпече добре. Пече се на котлон на средна степен, докато се зачерви. Пататникът се обръща върху плоска чиния, за да не се разтроши. Отново в тигана се добавят масло и олио, като пататникът се връща да се запече и от другата страна. Същият процес се извършва и с останалата половина картофена смес.