Орехите са едни от най-ценните ядки за организма. Освен че са полезни, са и страшно вкусни, но не само в сърцевината на един орех се крие богатство. Предлагаме ви няколко лесни стъпки за правене на обеци от орехови черупки.
Какво ни трябва:
Орехи;
клещи;
метални елементи за бижута;
цветни въженца или конци;
мъниста или копчета за декорация
и въображение :)
На последната страница има и видео, което ще ви помогне в сръчната изработка на обеците.
Как да ги направим >>
1. Разполовяването на орехова черупка е фасулска работа. По-светлите и гладки орехи се разделят с по-малко усилие, тъй като черупката им е по-крехка. Прави се с нож или остър предмет, като се прилага лек натиск от едната връхна страна на черупката.
2. След разделянето на ореховата черупка е необходимо да се пробият малки дупчици от едната страна на двете половини. Става най-бързо и лесно с бормашина, но може да се пробие и с пирон или дебела игла и чук върху твърда дъска.
Продължава >>
3. През дупката се прокарва метална кукичка или връв и се дава свобода на въображението. Може да се нанижат всякакви по големина и цвят мъниста (нови: дървени, пластмасови, керамични или от някой стар гердан) или копчета.
4. Тъй като цветът на черупката е естествен и земен, той може да взаимодейства с цялата цветна гама. Когато декорираме черупките до желания резултат, трябва да поставим кукичка за обеци в края.
5. Ако е използван метален елемент, правим малко ушенце в края му, за да закачим кукичката. Ако ползваме върви, конци, коноп или прежда, правим малък възел около ухото й, който е добре да се фиксира с моментно лепило.
Най-важното накрая е да носим произведението си с усмивка :)
Ето го и обещаното видео:
За авторката Лидия Здравкова виж тук >>
Още нейни работи - дори повече - можеш да откриеш и във Фейсбук >>