Метро станция във Вашингтон в студената януарска сутрин на 12 януари 2007 г., мъж с цигулка се спира, нахлупва шапка и започва да свири произведения на Бах. По това време около 2000 човека преминават през метро станцията, тръгнали за работа.

След около 4 минути мъж на средна възраст забелязва музиканта, спира се за няколко секунди и продължава.

След около 6 минути жена хвърля 1 долар в шапката му и продължава.

След 10 минути - 3-годишно дете се опитва да спре и да послуша, но майка му го дърпа за ръката, за да продължи да върви. Това се случило и с останалите деца, минали с родителите си от там.

За 45 минути непрекъснато свирене, само 6 човека спрели пред музиканта, за да послушат за малко, 20 човека му дали пари, а около 2000 го отминали, без да му обърнат внимание. Мъжът събрал общо 32 долара.

След 1 час музикантът спрял да свири, а метро станцията заглъхнала в тишина. Не се чули аплодисменти, никой не отишъл при музиканта да го поздрави.

Само един човек разбира, че това е Джошуа Бел - световен виртуоз на цигулка. Той изсвирил 6 от най-трудните за изпълнение произведения, писани някога. Цигулката му струвала 3,5 милиона долара.

Джошуа Бел е записал повече от 40 албума, отличени с престижните награди „Грами“, „Mercury“, „Грамофон“ и „Echo Klassik“. Джошуа Бел свири на уникална цигулка “Страдивариус” от 1713 г. Gibson ex Huberman, която има забележителна история. 

Два дни по-късно Джошуа Бел изнесъл концерт в Бостън. Всички билети, на средна цена от 100 долара, били разпродадени. Той изнесъл същия едночасов концерт със същите 6 произведения на Бах.

Eкспериментът в метрото e осъществен по инициатива на журналиста Дж. Уайнгартен от вестник Washington Post. През февруари 2013 г. Джошуа Бел изнася концерт и в България. Интересът е толкова голям, че дори генералната репетиция за концерта също е проведена с публика, изпълнила до крайност зала „България“.

Умеем ли да забелязваме наистина красивото и стойностното около нас? И имаме ли време да се спрем и да му се порадваме?