Човешкият живот не е само розов. Слава Богу, не е и само черен. Но наистина има дни, в които тези два цвята се смесват до неприятно... кафяво. Събуждаш се и се усмихваш, но Животът има други планове за този твой ден. И като силен шамар ти плесва някоя неприятна и тъжна новина. Следва цял ден, в който си в мрачно настроение и ти е тъжно.

Как да се справим с лошото настроение и тъгата? Решихме да опитаме 3 от най-известните методи и да проверим дали действат.

Цигара
Една цигарата ще ме успокои – това си мисля, докато отивам към магазинчето за тютюневи изделия. Бивш пушач съм и е някак релевантно мисълта за горящ тютюн да ме атакува, когато ми е тъжно. Купувам си леки цигари и запалка. Паля и пуша, докато обмислям неприятната случка, с която се събудих в този ден. Димни облаци и тежки мисли се събират в главата ми. Нищо чудно, че дори познатата, която минава покрай мен, не остава, за да си поговорим.

Никотинът предизвиква отделяне на адреналин, който повишава пулса. Действието обаче не трае дълго. След като загасите цигарата, нивото на адреналин пада главоломно. Голямата амплитуда може да се отрази още по-зле на настроението ви.

Действие: Цигарата остава неприятен вкус в устата ми. Ръцете ми също миришат неприятно. А лошото настроение и тъгата са си все така у мен. Този вариант НЕ ДАВА ТЪРСЕНИЯ РЕЗУЛТАТ!

Шоколад


Шоколад
За да прикрия неприятни вкус от цигарата, а и защото е един от най-традиционните избори при лошо настроение и депресии, си купувам голям шоколад. Рядко консумирам такъв тип сладости, а когато все пак си купувам, предпочитам черен шоколад. Сега обаче имам нужда от голям и много сладък шоколад. Като ми горчи на сърцето, поне да не ми горчи и на небцето. Разопаковам блокчето и само за миг се колебая дали да го споделя с колегите. Не! Имам да потушавам прекалено голяма тъга. Те ще ми простят.

За повишаване на настроението влияят както захарта в млечния шоколад, така и какаото, което е богато на антиоксиданти. То подобрява концентрацията, активира кръвообращението на мозъка и зарежда с енергия.

Действие:
Малко след като съм хапнала повече от половината шоколад установявам леко разведряване на настроението. Този вариант определено има потенциал да бъде наречен РАБОТЕЩ!

Музика и...
Когато съм в лошо настроение слушам меланхолична музика. Парадоксално е, защото така всъщност не си помагам, но веселите и ритмични парчета никак не са ми по вкуса в такива случаи. Въпреки това сред плейлистите си имам и такава със заглавие Happy. Тя е за моментите, в които съм в добро настроение, за петъчните следобеди и за началото на отпуската. Все пак реших да послушам няколко парчета именно от тази категория и в лошото си настроение. Докато слушам гласовете на Миленита и Bebe, разглеждам снимки на усмихнати хора. Много снимки! Тази комбинация определено има силно позитивно въздействие върху мен.

Действие: Смело мога да твърдя, че добрата музика и приятните емоционални кадри са РАБОТЕЩИЯТ вариант срещу лошо настроение.

Какво друго може да опитате, ако и вие имате лош ден – да си купите нещо цветно и ново, да се разходите на чист въздух, да почетете книга, да говорите с приятел, да пиете фреш.