Всеки от нас знае, че фитнес тренировките подобряват здравето и развиват мускулатурата ни. Но повечето от вас може би не подозират, че редовната доза спорт освен изваяно и стегнато тяло, ви осигурява и редици скрити (но не по-малко значими) ползи.

През последните десетилетия учените откриват, че времето, прекарано във фитнес залата или в парка, оказва пряко влияние върху менталното здраве, взаимоотношенията ни с другите и качеството на живот като цяло.

Какъв по-хубав бонус от това! Надявам се, че следващите 8 скрити ползи от фитнеса ще бъдат вашето вдъхновение и мотивация за следващата тренировка!

1. Ще се справяте по-лесно със стресови ситуации

Една от най-често пренебрегваните ползи за здравето от спорта са понижените нива на физически и психически стрес. Фитнес тренировките също така и ще подобрят способността ви да се справяте с екстремни ситуации. Следващият път, когато сте имали лош ден в работа или се чувствате неспокойни, просто излезте навън за кратка разходка или се отправете към фитнес залата.

2. Ще се чувствате по-щастливи

Физическото натоварване стимулира отделянето на невротрансмитери като допамин, серотонин и ендорфини, които създават чувство на щастие и удовлетворение. Всъщност учените дори смятат, че при хора, страдащи от лека до умерена депресия, редовната физическа активност е ефикасна, колкото прием на антидепресанти. Следващият път, когато настроението ви е мрачно, решението е просто – спортувайте!

3. Ще бъдете по-самоуверени

Трансформирайки тялото си, ще започнете да гледате на себе си по съвсем друг начин – ще изглеждате и ще се чувствате по-уверени. Независимо от вашата възраст или тегло, тренировките могат да ви накарат да се чувствате значими и да обикнете отново тялото си.

4. Ще прекарвате повече време сред природата

Не е нужно всяка тренировка да се провежда на закрито в залата. Ако искате да почерпите пълните ползи от фитнеса, поне веднъж седмично спортувайте сред природата. Времето, прекарано сред природата, доказано подобрява психическото и физическо здраве. Изберете занимание, което ви допада: тичане, катерене, колоездене… Вариантите са безбройни! А ако времето е слънчево, получавате и бонус – тялото ви ще синтезира така важния витамин D.

5. Ще се радвате на по-добра памет

Изследвания сочат, че редовната физическа активност подобрява паметта и способността да се концентрираме. Но какво е научното обяснение? Докато се потим над уредите, стимулираме производството на нови клетки в хипокампуса – частта от мозъка, отговорна за дълготрайната памет и ученето.

6. Ще имате контрол над зависимостите

Тренировките водят до отделяне на допамин – невротрансмитер, който се отделя всеки път, когато получим или постигнем нещо, което силно желаем – било то секс, алкохол, наркотици, екстремни изживявания или храна. Някои хора развиват зависимост към допамина и към способа, който води до отделянето му. От друга страна, спортът може да пречупи порочния кръг, тъй като повишава нивата на допамин по естествен път.

7. Ще спите по-дълбоко

Кой в днешно време не страда от недоспиване и проблеми със съня? Кога бе последният път, когато спахте непробудно и се събудихте напълно свежи и отпочинали? Ако не си спомняте, то може би трябва да започнете да спортувате. Тренировките ще рестартират биологичния ви часовник и ще възвърнат способността ви да спите спокойно и непробудно.

8. Ще бъдете по-креативни във всяко едно отношение

Интензивната тренировка в залата може да стимулира креативността ви в рамките на няколко часа след това. Вдъхновението, което ще получите, ще е още по-силно, ако тренирате сред природата. Следващият път, когато отчаяно се нуждаете от решение на нестандартен проблем, просто излезте на дълга разходка или потичайте, за да освежите тялото и ума си. Няма да съжалявате!

Снимка: LadyZone