В последните години терминът микродермабразио навлезе почти трайно в женското ежедневие. И въпреки това терминът звучи космически и сме сигурни, че когато сте чули думата за първи път, сте си помислили за някаква сложна хирургическа интервенция свързана с много пари, време и дълъг възстановителен период.

Истината за микродермабразиото (и по-специално за кристалното) е, че това е неоперативен пилинг на кожата, който продължава между 20 и 40 минути. Заради кратката си продължителност в някои страни е много модерно да го наричат пилинг lunch time*, т.е. пилинг в обедната почивка. Колко хубаво!

Ама, хубаво, хубаво, но какъв е ефектът?
Ефектът от манипулацията е заглаждане на фините бръчки, премахване на нежеланата пигментация, петна от старост и белези от акне. Чрез изстрелването на милиони малки кристалчета към кожата, се цели олющването на най-горния й слой, заглаждането на неравната повърхност,  което пък стимулира образуването на нови клетки. След което специалните кристални глави, с които се извършва манипулацията, изсмукват кристалните частици заедно със замърсяванията и олющената кожа. Процедурата оставя чувство за гладко и стегнато „ново” лице. По принцип се прилага на лицето и шията, но същата ефективност би могла да се постигне и с други части на тялото.

Преди да пристъпите към действия е препоръчително да направите консултация с дерматолог, който ще ви посъветва колко процедури ще са достатъчни, за да повлияят добре на вашия тип кожа. По принцип терапията продължава между 1 и 3 седмици, а броят на манипулациите варира между 5 и 10. Но както казахме, точният брой и период на прилагане може да определи специалист.

Поддръжката се извършва на всеки 2-3 месеца след приключване на основния курс.

Болка, болка, болка?
Не, не, не. Повечето жени, подложили се на терапевтичен курс твърдят, че процедурата е почти безболезнена. Усещането е за леко боцкане, което в никакъв случай не може да се определи като болезнено. Идеално!

Идеално, ама цената приемлива ли е?
Съвсем разбираемо цената в различните козметични салони и кабинети варира – между 40 и 80 лева за процедура. Имайте предвид, че на някои места предлагат терапия за лице и шия, а не само за лице. Така че цената може да ви се струва малко по-висока поради тази причина. Разбира се, ако закупите целия курс е напълно възможно да получите отстъпка от крайната цена.

А страничните ефекти?
Идеята на микродермабразиото е да остави усещане за подмладена и освежена кожа. Почти веднага след прилагането му тя се успокоява, след което спокойно можете да отидете на работа. Сериозни проблеми като силни зачервявания, усложнения, алергии и други непоносимости към процедурата не са отчетени, но все пак консултацията с дерматолог никога не е излишна. Може да се прилага при хора с различни типове кожа.

*lunch time – от англ. език – време за обяд