Преждевременното състаряване е неприятно, често е свързано с наследственост, но има и редица други фактори, с които сами си „слагаме” бръчките по лицето.

 

Недоспиването

Когато някой ви каже, че изглеждате уморени, няма нужда да четете между редовете, за да разберете дали не са имали предвид „стара”. Сънят дава възможност на кожата ни да си почине от околната среда и психологическия стрес. През времето, в което сме на гости на Сънчо, клетките се регенерират, лицевите мускули се отпускат и дават шанс на горния слой на кожата да се обнови. Има само едно предупреждение – ако спите в една и съща поза на тялото и главата през цялата нощ, ще получите следи от възглавницата върху лицето си, което не е никак добре. За предпочитане е да спите повече по гръб.


Мързелът

Спортът е най-близкото реално въплъщение на идеята за Фонтана на младостта, с което разполагаме. Изследванията доказват, че физическата активност забавя процесите на стареене. Той дава тонус на мускулите, намалява стреса върху имунната ни система и кръвообръщението, и всичко това освежава значително външния ни вид. Освен пращящ от здраве вид, спортът стимулира обновяването на клетките. Това е важно, защото с годините способността на кожата ни да се възстановява, се забавя.


Лошата храна

Според изследване, рибата, зехтинът, киселото мляко и цветните плодове и зеленчуци, намялват вредите, които слънцето нанася на кожата и активно помагат за предотвратяване на преждевременното състаряване на лицето.

Каротеноидите, антиоксиданти, които се намират в портокалите и други (например – морковите, тивката, динята и доматите) се трупат в кожата и се превръщат в своеобразна защита на първи фронт.

Изследванията показват, че някои антиоксиданти, взимане под формата на хапчета повишват риска от рак, затова е по-добре да ги приемате директно от „източниците”. Не се притеснявайте от мазнините. Диетите, които брутално ги ограничават, водят до суха или отпусната кожа. „Добри” мазнини са например тези, които има в авокадото, ядките, зехтинът и рибата.


Вманиченото миене

Лицето ви не е единственото място, което показва признаците на остаряване. Ако се опитате да разберете колко възрастен е някой, погледнете ръцете му. Нещото, което наистина може да ги накара да изглеждат като на стар човек, е прекалено честото им миене. Вманиачавеното в това действие всъщност премахва горния слой на кожата, който предпазва от микроби. Това може да е проблематично в сухите, студени месеци. Микробите могат да ни зарязат ако ги пренесем в очите, носа или устата. Ако не искате да се разболявате, не пипайте лицето си. Ако ръцете ви са все още сухи, слагайте крем веднага след миене, за да „заключите” влагата.

Прекалено често ексфолиране

Грубата любов не е най-добрата тактика, когато опира до ежедневните грижи за кожата. Всички мислят, че външният слой е там, само за да бъде премахнат. Не е така. Той ни предпазва от микробите, замърсяванията и UV лъчите – особено при светлокожите дами. Прекалено честото ексфолиране и миене с гореща вода ще отмие мазнините, които създават защитна бариера и дори причиняват микроскопично сълзене на кожата. Използвайте хладка вода и масажирайте нежно лицето си, особено в деликатната област около очите, съветват от ivillage.com. Продуктите с ретинолова, гликолова или салицилова киселина ексфолират добре, не е нужно да ползвате скръб всеки ден. Веднъж седмично е напълно достатъчно.


Слънце в очите

Актрисите, които се появяват инкогнито и музикантите, опитващи се да скрият махмурлука си, не са единствените, които имат нужда от хубав чифт очила. Повечето от нас неглижират околоочната област, когато се мажат с крем против слънце. Не само през лятото, но и през зимата, ключът е в слънчевите очила. Кожата около очите е особено деликатна, затова там се появяват и първите признаци за остаряване. Вредата от слънцето задълбочава мимическите фини бръчици. Освен това меланомът – смъртоносна форма на рака на кожата може да се прояви и в очите. Търсете очила, които предпазват едновременно от UVA и UVB лъчи.

Слънцето

Може и да си мислите, че часовете, прекарани на бюрото през зимата, извиняват безметежното и неограничено печене през лятото. Не е така. Ефектът от слънцето се натрупва. Хората с кожа, която изгаря лесно, са по-податливи на краткосрочни вреди. Ако сравните двама души, които са на една и съща възраст, но единият ползва слънцезащитни продукти, а другият тъкмо обратното, ще видите, че вторият има повече бръчици, старчески петна, спукани капиляри, торбички и преканцерозни лезии. Затова винаги ползвайте широкоспектърни слънцезащитни продукти с фактор поне 15 SPF всеки ден. Когато лятото дойде, помнете, че тенът всъщност е повреждане на кожата, затова – не прекалявайте.