Консултирахме се с топ фризьора Боян Василев от Amber Beauty Club, за да разберем дали наистина нанасянето на продукти със SPF върху косата е нужно или това просто е мит.

Всички сме наясно, че фотозащитният крем е задължителен за предпазване на кожата от вредните лъчи на слънцето, но какво да правим с косата? Продуктите за коса, които предотвратяват увреждането от UV лъчите стават все популярни. Те предпазват от сухота, чупливост, запазват по-дълго цвета и я правят да изглежда здрава и блестяща. Нo все пак реално работят ли тези продукти и трябва ли да защитаваме косата си от слънцето? В крайна сметка това е просто коса, множество мъртви клетки.

Снимка: Снимки: Amber Beauty Club„Точно както слънцето влияе върху кожата ви, така UV лъчите въздействат и върху косата ви. И ако защитавате кожата си със слънцезащитен крем, е добра практика да направите същото и за косата си.“, обяснява Боян Василев. „Слънцето влияе на кутикулата на косъма (външния слой) така, че той се отваря и позволява на влагата и дори на меланина да изчезнат . Резултатът е суха, изпръхнала коса с избледнял цвят“, твърди стилистът.


Снимка: iStock

Честото излагане на слънце или при продължителен период от време, без да предпазвате косата си, предполага по-големи разходи за боядисване. Силното слънце разгражда протеините в косата, което причинява начупване и разцепване на краищата. UVB лъчите окисляват косъма и разграждат протеините в косата, които я поддържат здрава.

Не всички защитни продукти са еднакви
Важно е да се отбележи разликата между продуктите със SPF (слънцезащитен фактор), отбелязан върху тях - например SPF 30, 40, 50 и т.н., и продуктите, които се рекламират като UV филтри или UV защитни.

SPF обикновено се свързва със слънцезащитните кремове за кожата. На пазара обаче има редица продукти за коса, които включват широкоспектърни SPF за защита на цветните кичури, а отделно се предлагат и слънцезащитни кремове за скалп.

Продукти, които съдържат SPF, също могат да действат като слънцезащитен крем за вашия скалп, много често пренебрегвана зона. Слънчевите изгаряния на скалпа са доста болезнени. Боян Василев препоръча да използвате редовно слънцезащитен продукт под формата на спрей едновременно за коса и скалп. Особено ако сте край брега и влизате често във водата.

По отношение на продуктите за UV защита за косата - те покриват влакната на косата така, че да отклонят слънчевите UV лъчи. Минимизират изсушаването и помагат да се избегне увреждането и избледняването на косъма.

Докато UV защитните продукти могат да защитят целостта на косата, те невинаги съдържат задължително SPF, което предпазва скалпа. Така че, ако не виждате номер, посочен на етикета, не разчитайте на тези продукти за скалпа си.

Снимка: iStock


Наистина ли трябва да използваме тези продукти?

Със сигурност няма да получите рак на косата, ако не нанасяте слънцезащитни продукт върху нея, но ако искате да защитите качеството й, стилистът съветва да използвате продукти за защита на вашите кичури от слънчевите лъчи. Освен това, ако ще сте навън и искате да защитите скалпа си, определено трябва да използвате и продукт със SPF. Шапките, особено тези с широки периферии, също са чудесен вариант за защита от слънце.

„Косата е изложена на същото въздействие като кожата ви. Ние сме свикнали да защитаваме кожата си със слънцезащитен крем, но често забравяме, че и косата има нужда“, категоричен е Боян. „Косата всъщност е изградена от протеина креатин, който в по-голяма си част е с мъртви клетки, които тялото сменя. И когато слънцето напече косата ви, със сигурност няма да изпитате болка, но определено лъчите ще я изсушат, а цветът може да избледнее поради слънчевата радиация.“, разказва фризьорът.

Продуктите за коса със SPF са задължителни за боядисани коси

Снимка: iStock

„Химическите цветни пигменти се увреждат и изсветляват много по-бързо на слънце, отколкото естественият пигмент“, твърди Боян. Ако косата ви е напълно естествена, вероятността да изсветлее не е толкова голяма. Но ако сте боядисани с тъмнорус нюанс, например, то тя със сигурност ще стане много по-светла на слънце, защото тези цветни молекули са по-различни от натуралните и се придвижват към повърхността на косъма много по-лесно. Ако наистина искате да поддържате цвета на косата си свеж и плътен, особено когато сте я боядисали, е препоръчително да я защитите със специализиран продукт срещу UV лъчите.

Препоръчително е да нанасяте защитни продукти за коса през цялата година и да бъдете още по-внимателни, когато слънцето е по-интензивно. Ако се излагате по-продължително на слънце - на плажа, в планината или в градска среда, най-общото правило е да нанасяте слънцезащитни продукти за коса през цялото време.