Ако сте проследили поредицата за целулита, вече знаете, че неприятният козметичен дефект се дължи както на застой на лимфна течност и токсини, които увреждат тъканите, така и на недостатъчно кръвоснабдяване на проблемите зони. Предлагаме ви няколко достъпни домашни процедури, които ще подобрят циркулацията на лимфата и ще редуцират значително целулита. В комбинация с правилно хранене до няколко месеца може да очаквате видими резултати.

За начало, да повторим - възможно ли е само с промяна на хранителния режим да стопите нежеланата портокалова кожа? За съжаление, това не е достатъчно. Лимфната система, за разлика от сърдечносъдовата, не може да разчита на сърцето за да осъществява циркулация. Тя се придвижва посредством движенията на цялото тяло и активността на неговите системи. Основните 3 начина за ‘’задвижване на лимфата’’ са физическа активност, упражнения за дишане и масаж. След тяхното включване, програмата ви за редукция на целулита може да пожъне реален успех.

Кои са най-подходящите физически упражнения?

Изберете движения, в които има вибрация, като ходене, леко тичане, скачане на мини трамплин или въже, а защо не и танцуване. Може да редувате различни движения, да изтанцувате любимото си салса съчетание или да подскачате няколко минути – дори в този ден да нямате време за ходене или спорт, това ще помогне значително. Старайте се да включвате поне 15 минути антицелулитно движение всеки ден, а може да комбинирате и няколко вида.

Какво представляват упражненията за дишане?

Ако се занимавате с йога или пилатес, вече сте запознати с различни техники за дишане. Ако сте все още начинаещи, опитайте следното лесно упражнение: представете си, че под гърдите ви е вързана еластична панделка. Дишайте дълбоко, така че да я разпънете, отваряйки средната част на гръдния кош колкото може повече.Правете десетина такива вдишвания няколко пъти дневно. Непременно ги практикувайте в моменти на стрес или на силна умора.

Как сами да си правим масаж?

Погрешно е мнението, че антицелулитният масаж трябва да е болезнен и дълбок. 70% от лимфните окончания се намират в подкожието и са изключително деликатни. За да засилим тяхната функция е нужно да стимулираме кожата чрез нежни движения. Същевременно за да улесним детоксикацията, повърхността на тялото трябва да е добре ексфолирана и свободна от мъртви кожни клетки. Предлагаме ви едновременно да почистите кожата и да стимулирате лимфния поток чрез техниката ‘’сухо четкане’’.

Какво е сухо четкане?
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Тази техника използва голяма четка за тяло със средно твърд косъм, като целта е да се четка кожата интензивно в посока на лимфните възли, така че освободените от триенето вещества да бъдат успешно отведени от отделителната система. Четкането подпомага локалната детоксикация, увеличава снабдяването с нови градивни елементи и така ускорява реконструкцията на увредените тъкани. Четкането е форма на нежен самомасаж и се пропоръчва поне веднъж дневно - преди душ.

Колко време и как да четкаме?

Четкането се извършва в посока от периферията на тялото към центъра. С ритмични движения започнете от глезените и четкайте прасците в посока към коляното. След това преминете на предната и задната част на бедрата (където обикновено трябва да се концентрирате най-много) и отвеждайте четката към сгъвките при таза.

Извършвайте движенията по права линия и нагоре. Когато стигнете дупето четкайте от центъра му навън към бричовете и отвеждайте лимфата към сгъвките на бедрата. Ако се налага да четкате и кръста и корема, тях третирайте в посока отгоре-надолу към таза, а от центъра на гърба и корема, отвеждайте лимфата нагоре към раменете. При ръцете, движенията са от лактите в посока към раменете. Четкайте докато конкретната зона порозовее. След това вземете душ, като може да използвате ексфолиращ гел. След душа, подсушете и непременно хидратирайте. Веднъж седмично, може да прилагате и маска на цялото тяло, както и специален пилинг, за да ускорите почистването и регенерацията на тъканите.

Съществуват много методи за ексфолиация и масаж, но помнете, че целта на домашните процедури е да възстановите вредите, които заседналия начин на живот, натрупването на токсини и неоптималното хранене са причинили на съединителната тъкан. Това са вреди акумулирани ден след ден и няма как да бъдат анулирани с една процедура седмично. Невъзможно е да посещавате масажист или спа център ежедневно, а тялото ни има постоянна нужда от грижи, за да повлияете целулита. Домашните процедури, заедно с движението и упражненията за дишане ще ви осигурят всичко необходимо и ще ви помогнат повече отколкото някога сте очаквали!

Със съдействието на www.artofrealfood.com