Гневната бръчка между веждите ми караше иначе ведрото ми лице да изглежда вечно намръщено. Така за всяко селфи трябваше много да се усмихвам, за да изглеждам поне малко... нормална. Новата 2021 обаче ме накара да потърся друг лек за проблема, макар да обичам усмивките. От няколкото си консултации с дерматолози знаех, че в областта на челото се работи най-вече с ботокс. 

Много хора се плашат от него. Включително и мои приятелки - млади, интелигентни и осъзнати жени. Можеш да се уплашиш обаче само от нещо, което не познаваш. Дотогава то изглежда страшно не защото е такова по природа, а защото нямаш знанието за него. Най-добрият начин да преодолееш страха е със знание. В случая е важно да избереш точният специалист - с опит и подход. 

  • Отделете си време преди поставянето на ботокс, за да зададете на лекаря всички въпроси, които ви вълнуват и да уточните това, което ви притеснява.
  • За процедурата се подписва информирано съгласие. 

Същинската процедура трае само няколко минутки. И протича в 2 стъпки:

  • вдигате вежди, за да се набръчка челото и да се види къде се образуват бръчки
  • след това отпускате и следва обождане

Иглата е тънка. Усеща се лека "тежест", когато ботоксът влиза. Във всяка област се правят по няколко обождания.  

Бетонираха ли те?

Това беше въпросът, който получавах най-често от приятелки и познати. Не, не ме бетонираха. Слагането на ботокс не означава, че заменяш собственото си лице с каменна маска. Целта е да се парализират мимическите мускули, така че дейността им да бъде прекратена за известно врвме и съкращаването да не предизвиква допълнително задълбочаване на бръчките. 

Боля ли?
Убождането се усеща - това е игла все пак, колкото и да е тънка. Усеща се колкото ухапване на комар през лятото. Самото вкарване на ботокса също се усеща. Но процедурата е по-кратка от времето, в което се изпива малка бира, така че не е проблем. 

И сега как е?
4 часа след процедурата не бива да се ляга. А вечерта е добре да не се спи по корем. Седмица след поставянето на челото, гневна бръчка и на бръчки тип "пачи крак" усещам само леко стягане, когато повдигам веждите. Прилича на мускулната треска след тренировка, но в много по-лелк вариант. 

Маци, ами ако не се харесаш, какво ще правиш? 
Две седмици след поставянето на ботокс се прави корекция. Процедурата е с цел да се провери как е повлияло първоначалното поставяне и има ли нужда от допълнително фиксиране. Корекцията всъщност е важна част от цялостната процедура, нейният финален щрих, така да се каже. Задължително се поинтересувайте дали има такава и ако не ви предложат, просто сменете мястото. Ние всички сме различни - еластичността на кожата, тонусът й и може да реагираме по различен начин на един и същ външен "дразнител". Ето защо вторичното посещение аз приемам като индивидуалната грижа в случая. То е задължително при добре свършената работа. Така може да се види как изглежда лицето, след като е минал периодът за максимален ефект на ботокса, който е 2 седмици.

Грижата за красотата и здравето е наша отговорност. А решението как точно ще го направим - лично.

Какво се случва сега ли?

Усмихвам се, но не за да изглеждам нормално на селфита, а просто защото така искам.