Макар че индустрията за красота непрекъснато се стреми да заличи бръчките от лицето на хората в търсене на вечна младост и красота, резултатите от ново изследване показват, че бръчките могат да бъдат нещо положително.

Съвместно проучване на американски учени от "Western University" и "University of Miami" е установило, че човешкият мозък е предразположен да възприема хората като по-искрени, ако имат бръчки около очите си, когато се усмихват или са намръщени.

Хората, които имат така наречения "маркер на Дюшен", се възприемат като предаващи по-силни и по-искрени емоции и чувства.

Лицето без бръчки около очите изглежда по-неискрено.
Снимка: iStock

"Израженията на лицето, включващи "маркера на Дюшен", винаги са били доминиращи. Така че, ако емоцията е по-интензивна, мозъкът ви всъщност задържа възприятието за по-дълго време", казва ръководителят на изследването д-р Хулио Мартинес-Трухильо.

"Да знаете дали усмивката на непознат е истинска и дали може да се вярва на това лице, ви предупреждава дали трябва да го избягвате или не", допълва д-р Ноур Малек, намеквайки за потенциален универсален език за тълкуване на човешките емоции.

Независимо дали се усмихвате или мръщите, бръчките около очите ви карат да изглеждате по-искрени, така че го използвайте за свой коз, вместо да харчите пари за скъпа козметика и разкрасителни процедури.