Правило #1: Храната е изключително важна. Ако искаме косата ни да расте здрава и по-бързо, ежедневното ни меню трябва да съдържа:
Протеини -Те образуват кератина – протеин, който подпомага изграждането на косъма.
Полезни мазнини - Без тях косата забавя растежа си. Те набавят на организма омега-3 киселини, витамин А, Д, Е и К.
Желязо и Цинк - Желязото предава кислород на фоликулите и подобрява усвояването на протеина. Цинкът възстановява и подобрява растежа на тъканите в цялото тяло, включително стимулира растежа на косата.
Вода - Тя е изключително важна за здравето и красотата на цялото тяло. Редно е да пием поне 1,5 л. на ден, не само когато сме жадни.

Правило #2: Масажите на скалпа. Те подобряват кръвообращението и увеличават притока на кръв към корените. По този начин косъмът сам набавя необходимите му вещества за по-бърз растеж. Бихте могли да добавите 20 капки етерично масло от мента в шампоана си и когато си миете косата да масажирате скалпа в продължение на 5 минути.

Правило #3: Подстригването на всеки 6 седмици. Редовната поддръжка и точната форма могат да направя дори тънката коса по-плътна и гъста.

Правило #4: Агресията. За да расте косата здравословно, не трябва да издевателстваме над нея. Достатъчно е да я решим един до два пъти дневно – препоръчително е преди баня, защото по този начин премахваме падналата по естествен начин коса. Също таке не трябва да прекаляваме с изправянето или навиването с маша, тя изсушава косъма, който в последствие се чупи по-лесно и трудно израства.

Правило #5: Превенцията. Не чакайте косата да се изтощи, за да приложите необходимите грижи за нейното възстановяване. Глезете я. Правете си маски на една/две седмици, съобразени с вашия тип коса.