Ако тренирате редовно, ще имате отлична фитнес форма, но изразходваната енергия изисква правилно хранене. За да се поддържа силата и издръжливостта на мускулите, храната трябва да ви доставя повече калории, протеини и незаменими аминокиселини. Ето основните храни за силно тяло.

Телешко и говеждо месо

Важността на месото за отлична мускулна сила се дължи на белтъчното съдържание - основа за изграждане на мощна мускулна маса. Наличието на наситените мазнини осигурява високо ниво на тестостерон. В различни клинични изследвания е доказано, че насителине мазнините повишават големината и силата на мускулите.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Говеждо и телешко месо яжте на обяд и на вечеря.

 

Сьомга и други мазни риби

Повишена консумация на сьомга, сардина, риба тон и херинга подобрява работата на сърцето. Те са богати на омега-3 ненаситени мастни киселини, а също на ейкозопентоенова и докозахексоенова киселини. Хората, които консумират храни с по-високо съдържание на омега-3 ненаситени мастни киселини имат по-голяма мускулна сила, в сравнение с тези, които не се хранят така.

Омега-3 мастните киселини увеличават чувствителността на клетките към инсулин, което означава, че по-добре се усвоява глюкозата.

Омега-3 са на разположение да се превърнат в енергия, но да се запази мускулният гликоген и да се съхрани големината на мускулите.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

 

Пшеничен зародиш

Половин чаша пшеничен зародиш осигурява 205 калории и 15 г протеини. Той е богат на цинк, желязо, калий, селен, витамините от групата В и достатъчно количество аминокиселини като глутамин и аргинин.

Отличен източник на фибри, които забавят разграждането на въглехидратите.

Преди тренировки осигурява октакозанол, който повишава мускулната сила и също така създава стабилна нервна сила. Ако ядете пшеничен зародиш половин час преди тренировка, ще се забави усвояването на въглехидратите и ще запазите ситост и издръжливост по-продължително време.

Пшеничен зародиш може да консумирате за закуска с кисело мляко или да го използвате за панировка на риба и пилешко месо.