Всички сме чували термина „връзка за една нощ“. Тази тема се върти навсякъде около нас - от Саманта в „Сексът и градът“ до средновековните срещи в „Игра на тронове“. Тази култура също влияе върху това как формираме някои взаимоотношения.

Проучване сред 4000 студенти установи, че тези, които наскоро са правили секс за една нощ, имат много по-ниски нива на самочувствие и са по-малко щастливи. Те също така съобщават за по-високи нива на тревожност и депресия!

Снимка: iStock

Защо е така? Ако случайният секс е добър и като цяло го поддържаме като нормална дейност, защо хората се чувстват зле след това? Има много изследвания, които се занимават с тази тема и едно от тях биологично обяснява как сексът за една нощ засяга мозъка ни, пише "Локално".

Мозъкът ни отделя различни хормони по време на секс, но и по време на гушкане. Един от основните се нарича окситоцин, който често се нарича "хормон на любовта". Смята се, че окситоцинът допринася много за междуличностните отношения, независимо дали става дума за майка и нейното новородено бебе или за връзка между романтични партньори.

Снимка: iStock

И жените, и мъжете отделят окситоцин по време на секс, а мъжете отделят и вазопресин. Вазопресинът може да се счита за „защитен хормон“ и заради него мъжете имат желание да защитават партньорките си и да държат другите ухажори далеч.

Тази химическа връзка също носи предупреждение. Ако не внимаваме, химикалите в мозъка ни могат да попречат на разсъжденията ни. След това възприятието ни се променя и често се случва да си създадем илюзия за човека, с когото сме спали.

Въпреки факта, че ни възбужда да правим секс за една нощ, това е просто „стръв и превключвател“ за нашия мозък. Мозъкът си мисли, че е намерил това, което търси, но след като окситоцинът изчезне, ние се чувстваме объркани и тъжни, пише още БГНЕС.

Снимка: iStock

Вярно е, че всички копнеем за любов и връзка и обществото постоянно ни притиска да бъдем сексуално активни, но биологията не лъже - объркваме мозъка, когато имаме интимни отношения с хора, които току-що сме срещнали. Така че, дайте време на връзката да се развие, със сигурност ще бъдете по-доволни, когато нещата започнат постепенно да се случват.