Има ли утвърдена формула за любовта? Може би всеки от нас може да даде свой отговор на въпроса и със сигурност този отговор ще бъде правилен. Защо има красавици, които си нямат половинка, а други не толкова привлекателни жени имат по няколко ухажора? Съществуват някои научни обяснения защо хората се започват да изпитват любов един в друг, но когато става въпрос защо мъжете се влюбват, сред отговорите изскачат доста неочаквани причини.

Психолозите от Университета на Сейнт Андрюс в Шотландия поясняват, че в действителност често ние сме привличани от партньори, чиито цвят на очите или косите е като тези на нашите родители. Освен това, когато се превърнем в зрели хора, сме склонни да се влюбваме в хора на възраст, на която са били нашите родители по време на раждането ни. Например, ако в момента на раждането на момичето нейният баща е бил по-възрастен от 30 години, в бъдеще жената ще бъде привличана от по-зрели мъже, отколкото от връстниците си.

Психологът Дейвид Перет твърди, че предпочитанията на мъжа за възрастовия диапазон на избраницата са ориентирани спрямо възрастта на неговата майка, а не на бащата. Този фактор има значение само в сериозните и дълготрайни отношения, пояснява психологът.

1. Сходствата със самия него

Нееднократно учените са доказвали, че стереотипът за това, че „противоположностите се привличат“ няма нищо общо с действителността. Мъжът по-скоро избира жена, която прилича с нещо на него (като личност, интереси и т.н.), защото интуитивно той се стреми да направи съжителството с нея по-лесно.

2. „Правилният“ мирис

Изследване на Университета на Южна Калифорния показва, че в периода на овулация, жените си падат по миризмата на тениски, които били носени от мъже с високи нива на тестостерон. Това се обяснява с инстинкта за продължение на рода: по-голямо количество тестостерон е доказателство за здрав ген. Мъжете също обръщат внимание на миризмата – те предпочитат такива аромати, които са в хармония с жената отсреща. Идеалният мирис според тях е на тяло, току-що излезло изпод душа. Ако дамата е решила да използва парфюм, то той трябва само да допълва нейния естествен аромат – толкова лек и чист.

3. Червена дреха

Червената рокля не е символ-мит от рекламите и киното. Според наблюденията жените, които предпочитат дрехи в червен цвят са по-уверени в себе си, умеят да флиртуват и притежават способност да излъчват сексуални сигнали за привличане на партньора. Разбира се, това не може да не предизвика интерес у мъжете, точно както в природата оперението при птиците играе важна роля при избора на партньор.

4. Труднодостъпност

Съществува разпространено мнение, че мъжете са привличани от жени, които трябва да спечелят. Тази теория станала обект на изследване през 2014 година, в която участниците показали по-голям интерес към теми за момичета, които неохотно отговарят на въпросите им и се държат сдържано. Мъжете също обичат загадки и пъзели, но със сигурност очакват след дългото ловуване да има и награда.

5. Прилики с бившата

Колкото и да е обидно, фактите са следните: често мъжете обръщат внимание на онези момичета, които по външност им напомнят на бившата възлюбена. Понякога представителите на противоположния пол са създали идеалния образ на жената и във всяка следваща намират за привлекателни онези черти, които напомнят за експартньорката им.

Вижте още неочевидни причини защо мъжете се влюбват в жените в сайта Frida.bg.