Тютюнопушенето и алкохолът са известни като основни рискови фактори за развитие на рак на гърлото, но през последните години изследванията установиха и ясна връзка с оралния секс. По данни на Фондацията за регистрация на раковите заболявания в Брюксел, през 2019 г. са поставени 2766 нови диагнози за рак на в областта на главата и шията, което съответства на 24,2 нови диагнози на 100 000 души годишно. Голяма част от 2058-те диагнози са поставени при мъже. При жените са регистрирани 708 нови диагнози. Д-р Пиер Делер, професор в Медицинския университет в Льовен, обяснява в "De Morgen" каква е връзката, за кои симптоми да се внимава и какво да се очаква след поставяне на диагнозата.

Връзки с орален секс

Тютюнопушенето остава най-големият рисков фактор за развитие на рак на гърлото, тъй като химикалите, които се отделят при пушене, са канцерогенни. Комбинацията от тютюнопушене и прекомерно количество алкохол допълнително увеличава риска от рак на гърлото.

"Употребата на тютюн и алкохол се засилват взаимно, именно защото в тях има повече канцерогенни вещества",  обяснява Делер.

Но нови открития през последните години показаха, че има и друга причина за рака на гърлото: той може да се открие вследствие на предаване на HPV вируса, свързано особено с оралния секс и различните сексуални партньори.

"Броят на раковите заболявания на гърлото, причинени от HPV вируса, се увеличава през последните години", коментира професорът.

Ракът зад устната кухина може да бъде причинен от инфекция с човешкия папиломен вирус (HPV), който се предава по полов път от човек на човек и се среща както при мъжете, така и при жените.

"Ракът на гърлото включва предаване на инфекцията чрез орален секс. В огромното мнозинство от случаите имунната система отстранява вируса от организма, но понякога не го прави и вирусът се установява в клетките на устната кухина, където може да се получи хронична инфекция", обяснява Делер.

В резултат на това клетките могат да претърпят мутация, която да доведе до рак на гърлото.

Между другото, има много повече мъже, отколкото жени, които се разболяват от рак на гърлото, като съотношението може да се оцени на около 70/30. Причината е, че мъжете пушат и пият повече, въпреки че през последните години жените започват да ги догонват.

Какви са ранните симптоми?

Ракът на гърлото е токсично заболяване на лигавицата на фаринкса. "Ако клетките в тази лигавица започнат да се делят неконтролируемо, може да се развие злокачествен тумор", казва специалистът по УНГ д-р Делер. С други думи, рак на гърлото.

Ракът на гърлото може да се развие в различни области в и около гърлото, например в пространството зад носната кухина, в устната кухина, в сливиците или в основата на езика.

Симптомите често са неясни в началото, което означава, че заболяването обикновено се открива в напреднал стадий. Съществуват обаче редица ясни признаци: "Един от тях е постоянната болка в гърлото", казва про. Делер.

"Освен това болка в гърлото, която сякаш не изчезва, може да бъде симптом. Или пък изкашляне на кръв, хрипове и дискомфорт при преглъщане. В напреднал стадий подуването на жлезите на шията показва наличие на тумор".