Човешките папиломни вируси (HPV) са причинители на обикновените и на венерическите брадавици (кондиломи). Някои типове вируси трансформират епителната клетка в ракова и се превръщат във фактор за развитие на рак на маточната шийка, на пениса, на ануса, на устата, гърлото и ларинкса. HPV се предават при директен контакт на кожа с кожа или лигавица, по време на вагинален, орален, анален секс и други контакти с гениталната област.

Повечето жени се инфектират между 15-25 годишна възраст.

У нас всеки ден умира една жена от рак на шийката на матката. Доказано е, че

в 99,7% ракът на шийката на матката се причинява от човешки папиломен вирус (HPV), което го прави ваксино-предотвратимо заболяване.

Раковите заболявания съпътстват човека от хилядолетия, но победата над рака все още е предизвикателство за медицинската наука. Разработените ваксини срещу човешки папиломен вирус влизат в българския имунизационен календар наред с останалите 8 ваксини, прилагани в детска възраст срещу 15 инфекциозни заболявания.

Ваксините се понасят добре и масово се прилагат в повечето европейски държави. 

Статистиката сочи, че в света всяка година се диагностицират 500 000 нови случаи с рак на шийката на матката, като близо половината умират поради късното им диагностициране. Профилактичните акушеро-гинекологични прегледи с цитонамазки са най-сигурния начин за ранното му установяване, което осигурява по-висока възможност за излекуване.

Ваксините имат само профилактичен ефект, те не лекуват рака.

Максимална полза от ваксинацията биха имали момичетата преди започване на полов живот. Българската педиатрична асоциация препоръчва в България да се ваксинират всички момичета на 12 години и по-големи. Прилагат се на три пъти с инжектиране в делтоидната област на рамото. 

От анализ върху ситуацията във фламандската част на Белгия доц. д-р Никола Василев, началник на клиника по обща и онкологична гинекология във Военно-медицинска академия, отбелязва, че има съответствие между броя на обхванатите от профилактични прегледи майки и ваксинираните срещу човешки папиломен вирус дъщери, т.е. между цитонамазките на майките и ваксинирането на дъщерите. В Северозападна Англия също

скрининговите прегледи на майките отговарят на броя на момичетата с анти-HPV (човешки папиломен вирус) ваксинация,

затова доц. д-р Никола Василев си позволява да определи явлението с популярния израз: "Каквато майката, такава и дъщерята”.

Ако човек е имал познати с това заболяване, излишно е да се говори и пише, защо е необходима профилактиката на рака на шийката на матката. Високата смъртност е причината да се търсят начини и средства за ранното му откриване, за да се лекува, а още по-добрата стратегия е да не се допуска развитието му.

Тъй като основно папиломавирусните инфекции се предават по полов път, ваксината се препоръчва да се постави преди момичето да е започнало да води полов живот. Избраната възраст е 12 години - достатъчно ранна, в съответствие на всички културни и традиционни особености на популациите от население у нас. Разработена е Национална програма за предпазване от рака на маточната шийка с

безплатна телефонна линия 0800 13 454 за информация. 

"Ваксината предотвратява ненавременен смъртен изход от ваксино-предотвратимо заболяване. Ясна и постижима цел, която подобрява качеството на живот”, е позицията на доц. д-р Любомир Киров, председател на Национално сдружение на общопрактикуващите лекари. Посланието му към родителите е за осъзнато сътрудничество в спазването на имунизационния календар. Майки, които се грижат за здравето на децата си, трябва добре да оценят последиците при отказ от ваксините. Много са децата с нередовни имунизации, а Здравната каса е осигурила ваксините, които са планови. 

Имунизациите са защита от болести.

Високият риск от поява на заболяване осмисля необходимостта от имунизации, защото всичко това рефлектира в здравето на цялото общество. Ваксините не са задължение, а право и привилегия на всяко дете.