Любовта може да ни донесе много щастие, но и много мъка. Затова казват, че тя е за смелите. Трябва да сте готови да понесете както едното, така и другото. 

Любовта е толкова силна и завладяваща, че най-често е извън нашия контрол. И точно това я прави и сладка, и плашеща.

Несподелената любов или тази, която е приключила за една от страните, носи много бурни емоции със себе си. Често справянето с тях се оказва изключително предизвикателство и трудност за някои хора. 

Ето 10 начина да преодолеете болката от несподелена любов 

1. Плачете

Позволете на тялото си да реагира по всякакъв начин на негативните емоции, които несподелената любов предизвиква у вас. Плачете, карайте се, викайте, крещете... Не слагайте граници на емоциите си. Прекъсването на връзка е малка смърт. Позволете си да скърпите така, ако наистина бяхте загубили този човек завинаги.

2. Мислете за себе си

Често при раздяла сме склонни да неглижираме себе си - от външния вид до грижата за душата. Отнасяйте се към себе си като към приятел. Със сигурност вашите приятели в момента са мили с вас. Бъдете и вие такива към себе си. Давайте си удоволствия и си позволявайте глезотии. Да, в този момент имате нужда точно от това. 

3. Сами си сложете граници

Особено важно е в този период да щадите себе си. Може би много ви се иска да му се обадите още веднъж или да му пишете само още един път. изкушавате се да надниате в профилите му в социалните мрежи и да следите какво поства. Това е състояние, в което мнозина изпадат и е съвсем нормално. Поставете си обаче здравословни граници. Колкото повече правите това, толкова повече ще се самоизмъчвате. Границите ще ви помогнат да поставите една здравословна среда за себе си. В нея ще ви е по-лесно да се излекувате от болката. 

4. Избягвайте места и хора, които ви напомнят за него

Избягвайте места, на които може да го срещнете. Сигурно ви се иска да отидете, да го виде още веднъж, но повярвайте, това ще ви донесе само още болка. Общите приятели, които ви карат да сте тъжни, също е добре да отбягвате. Поне в началото. обяснете им, че не е лично, а ви е нужно време. Не е добър вариант и да ги подпитвате какво прави той сега. Няма да се отрази добре на менталното ви здраве, а на тях в един момент ще им стане досадно.

5. Намерете си интересно занимание, с което да отвличате вниманието си

Болката от несподелената любов може да е много силна. Най-трудно ще ви е в моментите, вкоито оставате сами, вечер и на празници. Ако разполагате с много свободно време, опитайте се да го канализирате в нещо полезно и интересно за вас. Ако от години сте искали да се запишете на танго, значи сега е най-подходящият момент. Така ще изпълните и точка 2.

Запишете се на езиков курс, пътувайте, идете на йога или платес, присъединете се към група за изкачване на планински върхове, скачайте с бънджи, гответе, направете си блог/влог, запишете се на курсове по самоусъвършенстване.

6. Приемете фактите, дори да не ви харесват

Колкото повече време минава, толкова по-лесно ще ви става да се справите с болката. Образът на човека също ще избледнява. Имайте предвид, че след като не е в живота ви, вече може да не го приемате като истински човек. Той е от миналото ви, призрак, спомен. В реалния ви живот няма място за такива. освободете пространство за нови, истински хора. 

7. Говорете и споделяйте с приятели

Споделяйте, плачете, търсете съвети, говорете с приятелите си. те затова са най-близо до вас. Не се страхувайте да сте слаби. Разговорите помагат изключително много. Помага и писането, за да споделите емоциите си. Приятелите могат да дадат някои ценни съвети. Опитайте се и самите вие да погледнете на ситуацията от тяхна гледна точка. Това ще ви даде повече обективност.