69% от пълнолетното население на страната пие поне по едно кафе на ден. Други 11% консумират между 1 и 4 кафета седмично. Това сочат резултатите от социологическо проучване на агенция „Тренд“ относно навиците за консумация на кафе и кафе културата в България, проведено през октомври по поръчка на АмРест Кофи.

Снимка: Thinkstock

Проучването затвърждава и мнението, че кафето е неизменна част от комуникационната култура на българина, като „да пием по кафе“ е станало нарицателно за среща с приятели. На въпроса „А с кого вие лично обичате да пиете кафето си?“ най-голям е делът на приятелите – 26%. Това е особено видно при младите хора на възраст 18-29 г. –  45% от тях посочват, че обичат да пият кафето си с приятел. Близо ¼ от запитаните (23%) посочват, че пият кафето си в компанията на половинката си. Делът на хората, които предпочитат да консумират кафе сами е 15%, като най-често този отговор се среща при хората над 60 години.

Снимка: Instagram

Българите са традиционалисти по отношение на вида кафе, което консумират, но не са малко и тези, които обичат да експериментират с нови вкусове и аромати – 34%.

През 2019 г. се е засилила тенденцията и за консумация на студено кафе. 

Има интерес и към сезонните кафета - лате с тиква през есента и джинджифилово за зимата. 

Снимка: iStock