Франция и Уругвай ще се срещнат на четвъртфиналите на Световното първенство по футбол в 17 часа на 6.07. 2018 г. Петлите елиминираха Аржентина с 4:3, а Уругвай са на четвъртфиналите за пръв път от 2010 г. насам. Битките с коженото кълбо ще ги оставим в краката на футболистите, но ще се заемем с кулинарните двубои. Следвайки развръзката на световното първенство по футбол ще ви представяме четвъртфиналистите и продължилите след това с традиционните за страните ястия. 

Уругвайското асадо или френският петел във вино - кой ще победи? Кое ястие ви допада повече и кой е вашият фаворит? Гласувайте в анкетата, за да определим печелившия. 

 

Кой ще победи?


Асадо (няколко вида месо) е традиционно уругвайско ястие. Освен че е вкусно, асадо носи положителни емоции за хората и по друга причина. Думата означава приятелско събиране. Вкусно месо и приятели – звучи добре, нали?

Традиционното уругвайско асадо се приготвя в parrillero. Това е специална фурна, в която месото се пече на огън. Обикновено се прави много богат микс - телешки ребра, чоризо, кървавица, момици, чинчулинес (тънки черва), пилешко и свинско месо. Асадо се приготвя почти по всяко време и навсякъде. Характерно за ресторантите е да ви го изпекат пред очите, директно на масата, на която сте седнали. Но най-силно ухаят улиците на Уругвай на асадо в неделя. Тогава всички разполагат с повече свободно време за едно вкусно и бавно похапване, в компанията на добри приятели.

Ще изпекат ли уругвайците французите на барбекюто?

Снимка: iStock

Изтънчените кулинари – французите, обикновено приготвят по-сложни ястие, с повече подправки и кулинарни техники. Едно от традиционните им ястия, познато по цял свят, е петелът във вино (coq au vin). Най-важното за рецептата – петелът да е домашен, а виното да е качествено. В оригиналната рецепта се използва и кръвта на петела - за сгъстяване и ароматизиране на соса. Месото се подготвя поне един ден предварително, като се маринова във вино, дафинов лист, прясна мащерка и дребни лукчета. Месото се запържва, след което се оставя да ври, докато започне много лесно да се отделя от костта. Добавят се бекон и гъби, сол, черен пипер и сметана.

Ще вземат ли французите и кръвта на уругвайците за ароматизиране на победата?

 

Снимка: iStock