Дойдат ли почивните дни на уикенда, ни се иска да позабавим темпото, да имаме повече време за почивка, за приятни часове със семейството и любимите хора, та дори и за лентяйстване. Нека и готвенето в събота и неделя да е такова - не трескавото питане "Какво да сготвя? какво да купя?", а приготвяне на храна с наслада. Защото това, което влагаме в храната, неизменно се отразява и на нейния вкус. 

Докато всички, които все още се излежават в съботната сутрин, направете една бърза баница в кексова форма. Вкусна е, а и ще ви остане достатъчно време да се насладите на тишината и спокойствието преди децата да са се събудили и отново да настане суматоха, смях и бъркотия. Ще ви отнеме не повече от 30 минути, а докато се пече – 45 мин., си направете кафе, послушайте музика, прочетете интервюто ни с Николай Попов от MasterChef. погледайте през прозореца (да, наистина през прозореца, без да отбелязвате наум, че стъклата са мръсни и трябва да се мият, това не е релаксираща мисъл). 

Снимка: Росица Николова

 

 

Според dalivali.bg на 28 април максималните температури ще са 25 градуса, ще има слънце, леко скрито зад облаци. Това означава само едно – перфектното време за барбекю на някоя широка поляна. Там спокойно ще може да си изпечете месо, да направите свежа салата, а децата да потичат и да поиграят на воля. 

Тази седмица в BILLA се предлагат меса от сръбската скара – лесковачки ущипци, домашни наденици и др. Грабвайте няколко пакета, поканете приятели, за да е по-весело, хапнете вкусно и се забавлявайте.

 

 

Докато сте на пикник сред природата, може да се огледате за цъфнал люляк. Наберете си достатъчно, но не за да го потопите във ваза вкъщи, а за сладко.

Получава се много ароматно и с красив цвят. Как да го приготвите може да видите тук.

Закуската в неделя сутрин може да е облачен хляб. И без друго и времето ще е леко облачно. Като добавка не му е нужно нищо, защото в състава му влизат 3 яйца, което го прави добър протеинов стар за деня. 

В кутията за хляб сигурно са ви останали изсъхнали филии. Прегледайте какво е останало и в хладилника – може би парче сирене, малко кашкавал... Неделя следобед е идеалното време да направите почистване на продуктите от хладилника и кухненските шкафове. А ние ви даваме едно предложение какво да приготвите с тях. 

И една вечеря, подходяща за традиционалисти, но и за експериментатори. Чудите се как така едва вечеря за два типа хора? Има начин. 

Месото с картофи е класическа комбинация, но когато е приготвено по малко по-различен начин винаги може да изненада с вкус. Направете го с хрупкава коричка, с картофи с аромат на розмарин. Добавете чаша студено вино и се насладете на прекрасна неделна вечер.

Снимка: Istock.com

Ако пък не ви се готви, идете на някое място, където да хапнете вкусно и да оставите другите да се погрижат за това. Имаме цели две предложения за такива места, ако сте в София - СкараБар и Mangia e Bevi.