Онзи досаден въпрос - Какво да готвя през уикенда - отново се задава. Имаме цели 17 отговора. 

Закуска в събота сутрин - направете нещо набързо и се насладете на спокойствието на  почивния ден. Имаме две лесни предложения точно по този повод. 

Препечете филийки и ги намажете с дип гуакамоле. За тази рецепта използвайте добре узряло авокадо. Ако кората е зелена и твърда на допир, трябва да изчакате няколко дни за да омекне плодът. Това става най-бързо ако поставите авокадото в торба заедно с няколко ябълки. рецептата е препоръчана от Галина Толкингтън - фитнес експерт, консултант по хранене.

Друга бърза закуска е баницата с овесени ядки. Не са ви нужни кори за баница, нито тесто, което да чакате да втасва и да точите. Разбърквате за 5-минути и сте готови. 

Отпуснете му края в събота на обяд. Едни пържени картофи - и всички ще са доволни. Кой е казал, че винаги трябва да прекарвате пред печката поне час!? Тези картофки се накисват предварително в газирана вода. Така коричката им става невероятно хрупкава. 

Снимка: Istock.com

Нещо сладко за събота следобед - компания за кафето с приятелки или просто следобедна закуска за децата.

Бърз и лесен обръщан ябълков сладкиш с карамелен сос

Този сладкиш се прави бързо, лесно и продуктите са достатъчно евтини, за да го правите често. Освен това е и ефектен - защото карамеленият сос и резените ябълки образуват изкусителна коричка. Опитайте - ще ви стане любим!

Снимка: Росица Николова

Ако не разполагате с ябълки, имаме едно още по-лесно предложение - шоколадова торта само с 3 продукта. Най-хубавото е, че в нея няма и грам брашно. 

В събота може да приготвите повече от тази чеснова пикантна разядка. Ще има достатъчно време да отстраните миризмата на чесън до понеделник. Но тази разядка е толкова вкусна, че си заслужава. 

Снимка: Росица Николова

Няколко предложения за супички за лека съботна вечеря:

Крем супа с картофи, мащерка и пикантни крутони

Бърза и диетична гъбена супа с мляко

Снимка: istockphoto.com

Неделя, 28 януари, е ден на Разград. Градът има утвърдени традиции в приготвянето на ястия с кисело мляко. Ежегодно в Разград се провежда и панаир на киселото мляко. 

Ястия с кисело мляко

Супа за злояди деца

Патладжан с млечен сос и поръска от бадеми и кашу

Разредител за ракия (сух таратор)

Курабийки с кисело мляко и бадеми

Ягодови шапчици с кисело мляко

За вечеря може да опитате този нестандартен омлет с макарони и зеленчуци

Ако не искате макарони в основното си ястие, спокойно може да ги замените с варени картофи. Ще ви трябва около 225 грама от тях, нарязани на малки парчета. 

Ако сготвите повече неща в неделя, ще имате готова храна за 1-2 дни и през седмицата. Така ще се отървете от непрестанното бързане след работа с цел готвене.

Пържените кюфтета са класика. Тези обаче са малко по-различни.

И като сме започнали с различното, ето и по-различна сарма - голяма, мързелива и във форма за кекс.

Традиционните пилешки шишчета стават с по-различен вкус, когато ги оваляте в пикантна паста с къри и кашу. Добавете и оризови нудъли и за секунди ще се пренесете в екзотичен Тайланд.