Да пресолиш супата не е кулинарна катастрофа. Може да се случи на всеки. И причината не е, защото не се справяте в кухнята. Интензивността на солено е различна за различните видове сол, в зависимост от мястото и технологията на извличане, примесите, съхранение и т.н.

Средногодишното потребление на сол в световен мащаб възлиза на повече от 700 милиона тона. Солта е важна хранителна съставка. Без нея не може да съществува нито един жив организъм. И все пак с нея не бива да се прекалява!

Какво да правим, ако пресолим супата?

Ако ястието е бесолно е много лесно да му добавим сол. Но какво се случва, ако манджата се окаже твърде солена за вкуса ни? Изхвърляме ли я?

Отговoрът е: НЕ!
Има 9 неща, които може да направите, за да спасите пресолената супа.


1. Досипете още малко вода. Не прекалявайте с количеството, за да не стане блудкава на вкус. В никакъв случай не слагайте супата да завира отново, защото това ще изпари водата и солта ще остане все така интензивна.

2. Сложете подсладител. Захарта ще неутрализира соления вкус. Добавяйте захарта по малко и с много разбърквате, за да се усвои максимално от течността. Не забравяйте, че захарта убива и киселинността. В такъв случай може да се наложи да компенсирате с лимонтозу на върха на чаена лъжица или лимонов сок.

3. Добавете към супата малко повече фиде. То ще усвои от соления вкус.

4. В отделен съд сварете малко картофи и когато са готови, ги добавете към супата. Плътният им вкус се убие от пресоленото на супата.

6. Сипете половин чаена чаша ориз. Той не само ще направи супата малко по-плътна, но и ще отнеме от солеността й.

7. Ако не искате да променяте вкуса на супата с ориз или фиде, увийте ги в марля, вържете здраво и потопете пакетчето в супата. Оставете да поври известно време, след това извадете марлята.

8. Добавете крутони. Малките хлебни кубчета ще неутрализират леко соления вкус на супата.

9. Хитър трик е преди супата да сервирате хапки или друго дребно предястие, което да е по-солено от супата. Опитана след него, супата вече ще има не толкова солен вкус.

А, вие, как бихте се справили с това кулинарно предизвикателство?