Един от най-лошите примери за готвене когато си сам/а, е... Кари Брадшоу от „Сексът и градът”. Тя подреждаше пуловерите си във фурната просто защото никога не я ползваше по предназначение. Да си сам/а и да се храниш правилно, не са неща, които взаимно се изключват. 

Доставките на храна за вкъщи е вариант, но не за постоянно – скъпо е, налага се да чакате, не винаги има доставка до дома ви, пускате непознат човек в дома си, може да не е вкусно и т.н. 

С няколко хитри трика, ще готвите само за себе си, но ще се храните вкусно и правилно. И със сигурност ще е по-вкусно от замразена пица.

Снимка: Pinterest.com

КАКВО ДА ПАЗАРУВАШ, КОГАТО СИ САМ/А 

Преди да пазарувате в магазина, направете списък с продуктите, които знаете, че бихте яли всеки ден - ябълки, банани, кисело мляко, мюсли, паста и др. След това разгледайте списъка внимателно. Отбележете дните, в които имате ангажименти – срещи или излизане с приятели. Така ще можете по-обективно да съобразите количествата и да не пазарувате излишно. Купувайте само това, което знаете, че можете и ще консумирате.

Не правете списъка и не пазарувайте на гладно. Тогава имате желание да опитате от всичко и рискувате да пазарувате повече от необходимото... и за повече пари, отколкото можете да си позволите. 

Винаги дръжте в хладилника си някакъв продукт за спешни случаи - зеленчуци, сирене, яйца, бурканче с хумус или кутия с маслини.

За килера (мазето, високия кухненски шкаф) пазете консервирани храни – боб, домати, макаронени изделия, риба, пликове със зърнени храни като киноа, ориз или леща.

Направете списък с любимите си храни, които можете да готвите – паста с риба, ризото с маслини, боб чорба. Гледайте винаги да имате продукти именно за тези ястия. Пакет спагети и кутия с риба тон под ръка и вечерята ви е готова. Обичате пица? Купете плик с приготвено тесто и го съхранявайте във фризера. Възползвайте се от факта, че готвите само за себе си, и сложете на пицата от всичките си любими неща по много - гъби, аншоа, пармезан, синьо сирене... Бившето ви гадже ги мразеше, нали? Е, сега вече с никого няма да се съобразявате! 

Не се отпускайте по течението на мързеливата храна. Колкото и да е вкусна, тя обикновено е вредна. Гледайте винаги да имате по нещо здравословно в хладилника – пресни зеленчуци, замразени кръстоцветни, храни с полезни мазнини – риба, авокадо, тахан. Приготвяйте си голяма салата за вечеря поне два пъти седмично. Изпечете повече зеленчуци, след което може да ги използвате за сандвичи, паста, кус-кус или крем супа

МАЛКОТО МОМИЧЕ С ГОЛЯМАТА ХРАНА

Не се страхувайте да си приготвите ястие, което е твърде голямо за сам човек. Ако ви се яде пиле, купете си пиле и го изпечете цяло. Направете го в неделя вечер, след това използвайте остатъците от месо през останалата част от седмицата. От него може да направите пилешка салата, супа или пастет. Когато сте изяли цялото месо, използвайте костите, за да си сварите хранителен бульон. Ако се получи голямо количество, замразете го във формички за лед. Може да добавяте от него следващият път, когато готвите, или да размразявате по няколко кубчета и да пиете бульон, когато сте настинали, или за красота.

Когато сготвите повече, може да сипете остатъка в контейнери и да ги замразите, или в стъклени бурканчета и да вакуумирате. Така следващият път, когато нямате време за обяд, може да си вземете от тях за офиса. Ако ви мързи или се разболеете, също може да разчитате на тази готова храна. Може да замразите супа, мусака, дори и хляб. 

НАЙ-ДОБРИТЕ СЛАДКИШИ ЗА САМ ЧОВЕК 

Ако искате да си приготвите нещо сладко, което по рецепта е за 10 човека, намалете порциите наполовина. Пак може да ви остане, но няма да е много. 

Използвайте фурната, за да изпечете повече от едно нещо. Докато приготвяте пилето с ориз, изпечете и сливи с малко кафява захар. Така набързо ще имате и основно, и десерт. 

Използвайте остатъците от стар хляб или козунак и направете с тях сладкиш, като ги залеете с прясно мляко, яйца и захар. 

Докато сте в кухнята, си пускайте музика или си сипвайте по чаша вино. Така готвенето ще ви бъде в пъти по-приятно! 

Снимка: Pinterest.com