Италианската кухня ни предлага стотици разновидности на паста. Събрахме 25 от тях на едно място. Ето как изглеждат, защо са различни с какви сосове си партнират най-добре. 

1.Spaghetti

Започваме с един от най-разпространените видове. Корените на това изкушение са в Неапол, а в момента присъстват в ресторантите по целия свят. Със спагетите можете да експериментирате много, тъй като те могат да се сервират с различни сосове.

2. Spaghettoni

За предшественици на спагетите се смятат спагетините. Те са малко по-тънки от другите спагети и се сервират с леки сосове.

3. Capellini (Little Hairs)

Това отново са спагети и са още по-тънки. Те са пръчковидни и наподобяват дълги нишки.

4. Capelli d'angelo (Angel Hair)

Изключително тънък вариант на спагетите – 0,78 до 0,88 мм. Тази финна паста прекрасно се вписва в супите, допълва морските дарове и сосовете към нея са ненатрапчиви и леки.

4.Capelli d'angelo (Angel Hair)
Снимка: istockphoto.com

5. Lasagne (Лазаня)

Вероятно едно от най-старите италиански ястия. По традиция сосът към нея е бешамел, а добавката от пармезан е чудесен щрих към плънката. Италианците започват добавят към нея и своят небезизвестен сос песто. Днес само разновидностите на лазаня са повече от 50.

6. Couscous (Кус-кус)

На италиански това означава „зърна пипер“. В сготвено състояние топченцата кус-кус достигат големина до 1 мм. Разбира се, има и по-едър вид. Най-често се добавя в супи, в противен случай изисква по-плътна плънка и сос.

7. Spaghetti Alphabetti (Буквички)

Любимата на децата паста с буквите от английската азбука.

8. Pasta di linguine

В превод името на тази паста означава „езичета“. Предлага се само в някои региони в Италия.

8. Pasta di linguine В превод името на тази паста означава „езичета“.
Снимка: istockphoto.com

9. Rigatoni

Тези къси и дебели тръбички предразполагат с формата си за по-ароматни и силни сосове.

10. Fettucine

Фетучини - плоски и широки ленти, наричат ги още „тренете“.

11. Tagliatelle

Те са по-широки от Фетучините и достигат широчина около 8 мм.

12. Fusilli

Корените на тези мини спирали са в Южна Италия, Неапол. Можете да срещнете къси и дълги фусили. Овкусяват се с по-редки сосове.

13. Gnocchi
Оригиналните ньоки се приготвят от картофено тесто, но днес повечето се приготвят по стандартната технология за производство на паста. 

14. Cannelloni
Това са навити на рула кори от лазаня. Принципът им на готвене задължително включва вкусна плънка, която те да поемат и да омекнат.

14. Cannelloni Това са навити на рула кори от лазаня. Принципът им на готвене задължително включва вкусна плънка, която те да поемат и да омекнат.
Снимка: Delicious. Magazine

15. Farfalle (Панделки)

Това са панделки и се поднасят за пръв път в Болоня. Краищата им могат да са гладки или назъбени. Хубаво е сосовете към тях да са леки.

16. Ravioli

Могат да се овкусяват с яйца, спанак или домати. Като така се оцветяват в оранжево, зелено или червено.

14. Cannelloni Това са навити на рула кори от лазаня. Принципът им на готвене задължително включва вкусна плънка, която те да поемат и да омекнат.
Снимка: istockphoto.com

17. Pappardelle

Широчината на тези ленти достига до цели 2 см.

18. Penne Lisce

Пене е една от най-популярната тръбовидна паста. Името идва от „крила“, заради диагоналния разрез на всяка тръбичка.

19. Conchiglie Rigate (Мидички)

Има по-големи и по-малки мидички. Първите се наричат „конкилиони“ и се варят и пълнят с плънка, а по-малките се изпозлват за супи.

20. Ruote di pasta (Колелца)

Този вид паста е създеден на остров Сицилия. Вдъхновен е от колелата на старите каруци.

20. Ruote di pasta (Колелца) Този вид паста е създеден на остров Сицилия. Вдъхновен е от колелата на старите каруци.
Снимка: istockphoto.com

21. Tortellini

Най-често се поднасят с рядък сос или бульон.

22. Chifferi rigati

Извитата им форма наподобява лакътната извивка и името всъщност означава лакът.

23. Bucatini pasta

Наричат се още „форатини” и „перчатели”.

24. Мafalda pasta

Широка е около 10 мм. Среща се и с имената „фрезе“ и „ талиетеле нервате“.

24. Мafalda pasta Широка е около 10 мм. Среща се и с имената „фрезе“ и „ талиетеле нервате“.
Снимка: istockphoto.com



25. Pennoni rigati

Можете да си позволите да ги овкусите с по-тежки сосове.