Салатите и предястията са с особена важност на трапезата, защото те дават начало на всичко, което ще се случва там. С тях може да провокирате интереса на гостите, да отворите апетита им, да предизвикате разговори, да настроите небцето за следващите вкусотии.
Ирена Христова е истински майстор на салатите и предястията с въображение. "Произведение на изкуството" е клише и няма да го използваме, за да ви ги опишем. Само ще кажем, че това са едни от най-провокативните за сетивата ястия, приготвени у дома, които сме виждали в скоро време. Ирена живее във Враца, майка е на две деца. Не е главен готвач, нито специалист по карвинг - работи в детска градина и дори има счупен показалец на дясната ръка, който не се свива. Но нито едно от тези обстоятелства не й пречи да прави чудеса в чиниите!
"За направата на салатите и предястията използвам предимно зеленчуци - любими са ми бяла ряпа, моркови и репички; и млечните продукти - предпочитам топеното сирене, защото е лесно за моделиране. В повечето случай са ми достатъчни само 2-3 продукта за изработване на дадено предястие. Идеите ми идват спонтанно по време на самата работа. Сама си измислям фигурите или заимствам от картини на гоблени. Случвало ми се е, когато не разполагам с даден продукт, в последния момент да го заменя с друг и да променя първоначалната си идея.
Имам куче, което е направено изцяло от ориз и друго - само от маслини и сирене. Когато заимствам от картина, виждайки я, е важно да избера точните продукти, с които да постигна желания ефект."
Чудите ли се колко време отнема направата на подобно предястие? Все пак една обикновена редена салата изисква внимание и поне 25 минути. А когато трябва да изрежеш маслина във формата на нос на куче?
Повечето салати и предястия се получават на Ирена от първия път, но се случва и фигурата да се развали и да й се наложи да прави всичко отново. Отнема й приблизително 2-3 часа. Ирена не работя с шаблони и форми. Моделира фигурите директно върху чинията.
Разгледайте едни от най-интересните й салати и предястия в галерията.
Е, ще опитате ли и вие?