Разкрасителната индустрия толкова се е разраснала напоследък, че в дрогериите и в магазините за козметика можем да намерим всевъзможни продукти, от които най-често не се нуждаем. Но пък нали сме жени и всяко нещо трябва да бъде пробвано, за да разберем за нас ли е или е поредният маркетинг трик за печелене на пари.

Спреят за лице при всички положения звучи като чудесна идея. На повечето опаковки пише, че може да се използва по всяко време на деня – като започнем от сутринта преди да сме нанесли грим, минем през впръскване за освежаване в офиса и стигнем до озаряване на кожата в края на дена, когато тя се нуждае най-много от това. Някои спрейове стават за разгримиране, други са предназначени за изравняване на тена или за фиксиране на грима, а трети хидратират уморената кожа или пък съдържат слънцезащитен фактор. Това какъв ще изберете зависи изцяло от целите, за които искате да го ползвате. Но в горещите летни дни никак не е лошо да разполагаме със средство за озаряване, хидратиране и разхлаждане в офиса.

Снимка: istockphoto.com

Разбира се, от съществено значение при избора на конкретен продукт е и какво точно съдържа той. А изборът на пазара е достатъчно голям, че да се объркаме – чаено дърво, розова вода, шипка, алое вера, хиалуронова киселина и т.н. Каквото и да изберете, гледайте на опаковката да пише „без парабени, без изкуствени консерванти, без изкуствени аромати“.

Най-важното свойство на спрея за лице – хидратацията

Безспорно освежаването, защитата на кожата от слънчевите лъчи и фиксирането на грима са чудесни бонуси, на които може да се наслаждавате, използвайки спрей за лице, но най-важното свойство, за което трябва да гледате, е овлажняването. Съставките, за които да гледате при покупка и които хидратират кожата, са млечна киселина, глицерин и хиалуронова киселина. Техните молекули лесно се захващат за водата и я задържат в кожата по-дълго време.

Правилният спрей може да подейства моментално като чаша силно кафе или все едно току-що сте си наплискали лицето с вода!
Снимка: istockphoto.com


Съставката, която може да изсуши кожата, вместо да я овлажни, е алкохолът. Освен че лицето ви ще получи доза дехидратация, алкохолът може да го раздразни и то да се зачерви.

Спрейовете за фиксиране на грим – нож с две остриета

Обикновено подобни продукти се използват за важни събития, на които трябва да присъстваме и гримът ни да остане непокътнат цял ден – сватби, балове, приеми. Спрейовете за фиксиране действат като маска, която покрива лицето. В същото време те не са подходящи за ежедневна употреба, тъй като съставките в тях могат да запушат порите и да лишат кожата от въздух.

Бонус съвет 1: Спрейовете за лице могат да бъдат използвани успешно и като тоник. Вместо да пръскате с пулверизатора, просто нанесете с памучен тампон и леко масажирайте и потупайте кожата до пълното абсорбиране на продукта.

Бонус съвет 2: Нанасянето на спрей за лице трябва да става от поне 30 см разстояние, за да се получи равномерно и да постигнете желания ефект.