.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

"Скулптури" за ушите от Иво Димчев

Евгений Милов | преди 38 седмици
Иво Димчев - Holding
Снимка: Иво Димчев - Holding
Свикнали сте да гледате скандалните му представления, сега чуйте разкошната му музика

Излизането на български албум не е било толкова вълнуващо от години, но 28 септември донесе не само новите 12 музикални "Скулптури" на Иво Димчев, но и направи мрачното есенно време далеч по-поносимо. Предразсъдъците са лош приятел. Лош, колкото страховете за повечето хора. И докато Иво се слави предимно като скандален, провокативен и вулгарен пърформанс артист, истинската му душевност се проявява именно в красивите "Скулптури" на новия музикален албум, затвърждаващи таланта на Димчев след лайв версиите на песните от сценични представления.

"Скалндалният" Иво Димчев вече трябва да се чете като талантливият Иво Димчев, с когото страната само може да се гордее пред световния музикален пазар. Слушали ли сте ANOHNI? Димчев е идентичен случай - демонстрирайки глас, но без гласови демонстрации. Без да търсим излишни сравнения, Иво съчетава кадифената бленда на Елтън Джон с оперното майсторство на Фреди Меркюри и меланхолията на Зола Джизъс, поднесени с даунтемпо ала Моби или чист пиано аранжимент. В "Скулптури" Димчев е просто себе си. 

Преди пет години директно изхвърлих в кофата получен билет за дългоочаквания концерт на Лейди Гага в България. Защо? Опитите за "скандално" и "провокативно" шоу с безвкусно съдържание винаги са били пълен антипод на музиката - безумна MTV хореография върху огромна сцена и крясъци на изгубена чайка в микрофона над морето от публика - мерси за цирка.

Концертът на Иво Димчев в Пловдив през уикенда се очертава в пъти по-интересен. Българският изпълнител няма милиони гледания на видеоклиповете, нито милиони фенове в социалните мрежи - но име нещо, което не притежава нито една поп звезда - неподправения талант за създаване на авторска музика, а не хитове. Музиката на Иво Димчев е тук, за да остане, а не да изтлее с края на лятото. А успехът му е факт, защото не се измерва в цифри, като комерсиалната музика.

"Скулптури" е албум, който би получил "Мъркюри" във Великобритания - доказа го личният и лиричен студиен проект "Process" на Sampha, спечелил наградата в конкуренция с "RELAXER" на alt-J. Песните на английски само ще увеличават международната слава на Иво, а кой може да го спре във времена на светкавични YouTube кариери, построени върху кула от купени бийтове и редене на лирични напъни отгоре? Никой, разбира се, Иво Димчев прави музикантска музика. Но "да пишеш за музиката, е като да танцуваш за архитектурата", както казваше великият джазмен Телониъс Монк - често думите остават непонятни за усещането. Просто чуйте за какво става дума в "Скулптури":

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?